ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΕΣΛΑΝ

Ένας χρόνος έχει περάσει από την κτηνωδία στο Μπεσλάν της Β. Οσετίας όπου βρήκαν το θάνατο 361 άτομα, τα μισά εκ των οποίων ήταν μαθητές του δημοτικού, και οι έρευνες για την ανακάλυψη των ενόχων έχουν ατονήσει. Αυτόπτες μάρτυρες της προβοκατόρικης τρομοκρατικής επίθεσης καταγγέλλουν ότι οι ανακριτές τους αποπέμπουν μόλις ακούσουν τη μαρτυρία τους για το πώς τα άρματα του ρωσικού στρατού ισοπέδωναν το σχολείο.
Οι γονείς των θυμάτων έχουν δηλώσει στον Τύπο ότι θεωρούν υπεύθυνο τον Πούτιν για την τραγωδία και, αηδιασμένοι από τη συμπεριφορά των αρχών, έχουν στραφεί στο μοναδικό επιζώντα της ομάδας των τρομοκρατών που αντιμετωπίζει κατηγορίες, τον 24χρονο Νουρπασά Κουλάεφ, ζητώντας του να πει την αλήθεια με αντάλλαγμα την παροχή χάριτος.
Ο Κουλάεφ λοιπόν υποστηρίζει ότι την έκρηξη που έδωσε το έναυσμα για την έφοδο του στρατού στο σχολείο προκάλεσαν οι πυροβολισμοί ενός επίλεκτου ρώσου σκοπευτή κατά ενός απαγωγέα ζωσμένου με εκρηκτικά. Αυτή η μαρτυρία καταρρίπτει τον επίσημο ισχυρισμό των αρχών ότι την έκρηξη προκάλεσαν οι ίδιοι οι απαγωγείς. Υποστηρίζει επίσης ότι ο στρατός κατέρριψε την οροφή του κτιρίου ρίχνοντας ρουκέτες και φλογοβόλα με αποτέλεσμα το χαμό αρκετών παιδιών. Τον παραπάνω ισχυρισμό επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Μπεσλάν.
Αλλά η πιο σοβαρή καταγγελία που αποδεικνύει την ανάμειξη των ρωσικών αρχών στο τρομοκρατικό χτύπημα είναι η μαρτυρία του Κουλάεφ «ότι ένας ένστολος αστυνομικός είχε ανεβεί στο φορτηγό των τρομοκρατών για να τους βοηθήσει να περάσουν τα σημεία ελέγχου και να τους οδηγήσει μέχρι το σχολείο» (Μοντ, 9-6).
Οι παραπάνω αποκαλύψεις εξανάγκασαν σε παραίτηση τον πρόεδρο της Β. Οσετίας που διευκόλυνε τις ανακρίσεις, τον Α. Τζασόχοφ, ύστερα από απαίτηση του Κρεμλίνου, και οδήγησαν στην αντικατάστασή του από τον πρώην συνεργάτη του Ταϊμουράζ Μαμσούροφ, ενώ η κατάσταση στον Καύκασο είναι έκρυθμη καθώς οι Ρώσοι θέλουν πάση θυσία να ελέγξουν τον αγωγό που ήδη προμηθεύει τη Δύση με το πετρέλαιο της Κασπίας και περνά μέσα από τη Γεωργία. Δεν αποκλείεται η πτώση του Τζασόχοφ να είναι απλά ένας κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων που θα οδηγήσει σε ένα θερμό πόλεμο με τη γειτονική Γεωργία.