ΡΩΣΙΑ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Το σκάνδαλο με το πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί για Τρόφιμα»

Θυμόμαστε όλοι το οικονομικό εμπάργκο που είχε για χρόνια επιβάλει ο ΟΗΕ στο καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν. Το είχαμε ερμηνεύσει τότε ως μια προσπάθεια του ρωσο-κινέζικου νεοναζιστικού άξονα να αποκτήσει πολιτικά ερείσματα μέσα στο Ιράκ αφήνοντας στη Δύση να κάνει την αντιπαθητική δουλειά. Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε πλήρως επιβεβαιωθεί από τις εξελίξεις. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες δευτερεύουσες πλευρές εκείνου του εμπάργκο οι οποίες ξεσκεπάζουν τον πολύ πιο βρώμικο ρόλο της Ρωσίας και που αξίζει να καταδειχτούν.
Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί για Τρόφιμα» που ήταν το αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του ΟΗΕ και του ιρακινού καθεστώτος και επέτρεπε στο δεύτερο να εισάγει κάποιες ποσότητες τροφίμων με αντάλλαγμα την πώληση πετρελαίου σε τιμές που θα καθόριζε ο ΟΗΕ.
Όπως απέδειξε πρόσφατα η έκθεση Πάουλ Φόλκερ για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία απέκτησε το δικαίωμα να πουλά το ιρακινό πετρέλαιο στην τιμή των 19,3 δις δολαρίων, δηλαδή 30% κάτω από τις συμφωνημένες τιμές μέσα στα πλαίσια του προγράμματος «πετρέλαιο αντί για τρόφιμα», κερδίζοντας έτσι υπέρογκα ποσά. Είναι εκείνη που «έστελνε τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες στις Συνδιασκέψεις της Βαγδάτης. Τους είχε όλους, πετρελαιάδες, πολιτικούς, εκπροσώπους της κυβέρνησης, εκπροσώπους της ορθόδοξης εκκλησίας», αναφέρει ένας μάρτυρας (Μοντ, 12/4). Άρα λοιπόν το εμπάργκο σήμαινε και απευθείας οικονομικά οφέλη για το Κρεμλίνο και μάλιστα τα μεγαλύτερα που είδαν ποτέ όσα κράτη εμπλέκονταν σε αυτό.
Ήδη από τη δεκαετία του ’90 οι Ρώσοι ζητούσαν από τον οργανισμό τη μετατροπή του καθεστώτος των κυρώσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν τη χορήγηση πετρελαϊκών αποθεμάτων στη δική τους εταιρία Λουκόιλ. Οι ερευνητές του ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους μεταξύ άλλων επιστολή με ημερομηνία 19/12/03, υπογεγραμμένη από τον πρώην αρχηγό της ρωσικής προεδρικής διοίκησης Αλεξάντρ Βαλόσιν, με την οποία ζητείται από το Κρεμλίνο η χορήγηση ιρακινού πετρελαίου στη ρωσική εταιρεία Impexoil. Στο σκάνδαλο εκτός από τη ρωσική κυβέρνηση εμπλέκονται και άλλοι εκπρόσωποι του φαιοκόκκινου καθεστώτος: το «κομμουνιστικό» κόμμα του Ζιουγκάνοφ, το κυβερνητικό κόμμα του Πούτιν, η ορθόδοξη εκκλησία, το κόμμα του Ζιρινόφσκι, η εμπορική επιχείρηση Εμερκόμ που είναι δεμένη με το υπουργείο εκτάκτου ανάγκης, και ο όμιλος Άλφα Έκο (στο ίδιο).
Την ώρα λοιπόν που το λεγόμενο «αντιπολεμικό κίνημα» ζητούσε να μην ξεφύγει το ιρακινό ζήτημα από τα πλαίσια του ΟΗΕ, όλοι αυτοί οι «φίλοι του Ιράκ» λήστευαν τις πρώτες ύλες του με τον τρόπο που ξέρουν, δηλαδή με απευθείας ανάθεση και χωρίς κανένα πρόσχημα, αποκαλύπτοντας έτσι τη στυγνή ιμπεριαλιστική τους φυσιογνωμία.