ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου πλησιάζουν και καμιά από τις προσπάθειες των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων δεν έχει καταφέρει ως τώρα να φέρει κάποια ελάφρυνση της φασιστικής βίας στους κινέζους δημοκράτες και στο λαό γενικότερα. Αντίθετα, φαίνεται πως, παρά την πανούργα επιχείρηση των κινέζων σοσιαλφασιστών να εμφανίσουν προς τα έξω ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, η καταπίεση που ασκούν έχει αυξηθεί μέσα στο τελευταίο διάστημα. Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία καλεί τους Κινέζους να βελτιώσουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να τερματίσει τη σιωπηρή της συνέργια στο έγκλημα και να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση της χώρας στην κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνεργασία με την ίδια καθώς και με τους κινέζους αντιφρονούντες-ακτιβιστές (βλ. web.amnesty.org/library/Index/ENGASA170152007).
Η έκθεση δείχνει πώς η κυβέρνηση της Κίνας εκμεταλλεύεται το προνόμιο της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων για να καταπνίξει κάθε αντίθετη φωνή και να επιτείνει την ήδη κατάφορη παραβίαση των δικαιωμάτων του κινέζικου λαού.
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα είναι ο αριθμός των εκτελέσεων, που αναλογικά με τις εκτελέσεις στον υπόλοιπο πλανήτη είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος. Οι κινέζοι εκτελούνται για ψύλλου πήδημα, ακόμα και για πράξεις που αλλού θα θεωρούνταν πλημμελήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η κλοπή ή η χρήση ναρκωτικών. Την 1η Γενάρη το ανώτατο δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει όλες τις περιπτώσεις όπου έχει επιβληθεί η θανατική καταδίκη. Η απόφαση πάρθηκε για λόγους εντυπωσιασμού, καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει εκ νέου απόφαση και η υπόθεση ξαναγυρνάει στο πρωτοβάθμιο όργανο, που έχει την ευχέρεια να εξαντλήσει όλη του την αυστηρότητα. Μάλιστα ορισμένες ποινές εκτελέστηκαν χωρίς να υπάρχει καν γνωμοδότηση του ανώτατου δικαστηρίου. Λίγο πριν είχε παρατηρηθεί μια άνευ προηγουμένου αύξηση των εκτελέσεων, καθώς τα πρωτοβάθμια δικαστήρια βιαζόντουσαν, ενόψει της απόφασης, να κλείσουν όλες τις σχετικές υποθέσεις. Έτσι 131 εκτελέσεις έγιναν μόνο μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Δεκέμβρη, ορισμένες από τις οποίες ήταν και μαζικές. Οι Αρχές τηρούν μια στάση πλήρους αδιαφάνειας σε ό,τι αφορά αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα η αυθαιρεσία να συνεχίζεται αμείωτη.
Ένα άλλο ζήτημα είναι εκείνο του παράνομου εμπορίου ανθρώπινων οργάνων, στο οποίο διαπρέπουν οι κινέζοι σοσιαλφασίστες. Τον Απρίλη ανακοινώθηκαν νέες ρυθμίσεις, που απαγορεύουν το εμπόριο οργάνων που προέρχεται από ανηλίκους, καθώς και εκείνο που γίνεται με εξαναγκασμό. Ωστόσο, καμιά κουβέντα δεν ειπώθηκε για το εκτεταμένο εμπόριο οργάνων που αφαιρούνται από φυλακισμένους θανατοποινίτες, την ύπαρξη του οποίου έχει παραδεχτεί και ο ίδιος ο υφυπουργός Υγείας της χώρας.
Το ίδιο εκτεταμένη παραμένει και η πρακτική του εγκλεισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης χωρίς δίκη. Αυτά χρησιμεύουν ως αποθήκη ανθρώπων, για να «καθαριστούν» οι δρόμοι της κινεζικής πρωτεύουσας –όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες– από τους άστεγους, τους ναρκομανείς, τους τσαντάκηδες κ.ά. που θα μπορούσαν να «δυσφημίσουν» τη χώρα στα μάτια των ξένων επισκεπτών. Παρά τη νέα νομοθεσία, η διαδικασία εγκλεισμού παραμένει στα χέρια των αστυνομικών αρχών. Εκτός βέβαια από το λούμπεν, η Κίνα θα πρέπει να καθαριστεί και από όλα τα «επικίνδυνα στοιχεία» που απειλούν την τάξη και ασφάλεια του καθεστώτος. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ασφαλείας Τσόου Γιονγκ-κανγκ, προκειμένου να «δημιουργήσουμε μια αρμονική κοινωνία» κι ένα «καλό κοινωνικό περιβάλλον» ενόψει του συνεδρίου του κόμματος κι ενόψει της Ολυμπιάδας, «θα πρέπει να χτυπήσουμε άγρια τις εχθρικές δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως είναι οι διαμελιστές του έθνους, οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές, οι βίαιοι τρομοκράτες και οι «αιρετικές οργανώσεις» σαν το Φαλούν Γκονγκ, που ασκεί αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» (AFP, 20/3).
Έτσι, η Σύνοδος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στις αρχές Μάρτη συνοδεύτηκε από ένα όργιο συλλήψεων (πάνω από 2.000). Με το ίδιο σκεπτικό παραμένει φυλακισμένος, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος Γκάο Τσι-σένγκ, ο οποίος με ανοιχτή επιστολή του προς τις αρχές είχε ζητήσει να παύσουν οι διώξεις των οπαδών του Φαλούν Γκονγκ. Από τότε η οικογένειά του παρακολουθείται στενά από τις Αρχές σε τέτοιο βαθμό, ώστε η κόρη του να αναγκάζεται να πηγαίνει σχολείο με τη συνοδεία αστυνομικών. Εκτός απ’ τον Γκάο παραμένει φυλακισμένος ο Γιε Γκουο-τσου, επειδή επεχείρησε να οργανώσει διαδήλωση ενάντια στις αυθαίρετες κατεδαφίσεις κατοικιών, και πολλοί άλλοι. Ένα άλλο διαδεδομένο μέσο σωφρονισμού είναι και ο κατ’ οίκον περιορισμός, που εφαρμόζεται εναντίον δημοσιογράφων, γνωστών δημοκρατών κ.ά. ακτιβιστών. Φυσικά υπάρχει μια σειρά άλλων ζητημάτων που πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι τα βασανιστήρια ή ο εξευτελισμός των κρατουμένων και των οικογενειών τους.
Όλα αυτά αποκαλύπτονται μέσα από μαρτυρίες των ίδιων των θυμάτων και γίνονται γνωστά μέσα από τον τύπο. Ο νέος νόμος που ισχύει από 1/1 εμφανίζεται να παρέχει περισσότερη ελευθερία στους ξένους δημοσιογράφους που κινούνται μέσα στη χώρα. Κάτι τέτοιο όμως στην πράξη αναιρείται από το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές είναι ελεύθερες να ασκούν περιορισμούς σ’ αυτούς. Έτσι, το Μάρτη δύο δημοσιογράφοι του BBC κρατήθηκαν και στη συνέχεια απελάθηκαν από τις αρχές της πόλης Τσουσάν στην επαρχία Χουνάν, όταν επεχείρησαν να καλύψουν το θάνατο ενός φοιτητή στη διάρκεια κινητοποιήσεων ενάντια στις αυξήσεις των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα από το Γενάρη έχουν τεθεί σε ισχύ μια σειρά άλλοι νόμοι που ασκούν επιπλέον περιορισμούς στον τύπο, καθώς απαιτούν από τα ΜΜΕ άδεια για να ασχοληθούν με συγκεκριμένα ζητήματα ή τα απειλούν με κλείσιμο μέσα από την εισαγωγή ενός ασαφούς point system. Τον ίδιο μήνα έγινε γνωστή και η δολοφονία του Λαν Τσενγκ-τσανγκ, που προσπαθούσε να αποκαλύψει τις παρανομίες ενός ιδιοκτήτη ορυχείου, από ομάδα πληρωμένων τραμπούκων. Οι τοπικές αρχές τον κατηγόρησαν ως κοινό ποινικό εγκληματία: είπαν δηλαδή ότι εκβίαζε το αφεντικό προκειμένου να μην κάνει γνωστές τις δραστηριότητές του, αλλά όταν άλλοι δημοσιογράφοι έφτασαν εκεί για να εξιχνιάσουν την υπόθεση εμποδίστηκαν με διάφορους τρόπους.
Το ίντερνετ αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς εχθρούς του καθεστώτος. Ήταν ο ίδιος ο αρχηγός του κράτους, Χου Τζιντάο, που στις 24/1 κάλεσε τους αξιωματούχους του να «καθαρίσουν το διαδικτυακό περιβάλλον» και να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες που περνάνε εκεί είναι «υγιείς» και «εθνεγερτικές». Από τότε η πάταξη αυτού του επαναστατικού μέσου επικοινωνίας έχει ενταθεί. Ιστοσελίδες κόβονται αυθαίρετα, ενώ το Μάρτη ανακοινώθηκε ότι δεν πρόκειται να δοθούν άλλες άδειες για λειτουργία ίντερνετ καφέ. Ο Σι Τάο εκτίει ποινή 10ετούς κάθειρξης, επειδή δημοσίευσε την ντιρεκτίβα του κόμματος για τον τρόπο με τον οποίο οι δημοσιογράφοι πρέπει να χειριστούν την επέτειο από την εξέγερση της Τιανανμέν. Η Διεθνής Αμνηστία δεν παραλείπει να εκφράσει την ανησυχία της για τη βρώμικη στάση των δυτικών εταιριών, και κυρίως της εταιρείας Yahoo!, που παρείχε πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση που επέτρεψαν τη σύλληψη του Σι Τάο.
Όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου, τόσο θα εντείνεται η καταπίεση του κινεζικού λαού και τόσο η μονοπωλιακή Δύση θα συγχαίρει την Κίνα για την επίτευξη της «αρμονικής κοινωνίας», καθώς και του «καλού κοινωνικού περιβάλλοντος» που θα τους φιλοξενήσει.