ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Το Μάρτη η υπουργός οικονομίας Κατσέλη έφερε στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο ρύθμιζε τις τιμές πώλησης των φαρμάκων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αυτό όριζε ότι οι τιμές πώλησης θα προκύπτουν από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που πωλείται ένα φάρμακο στις υπόλοιπες 26 χώρες της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα νόμο που είχε ισχύσει ξανά στο παρελθόν, καθώς είχε ψηφιστεί πάλι από το ΠΑΣΟΚ με εισήγηση του τότε υφυπουργού εμπορίου Χρυσοχοϊδη. Το αποτέλεσμα αυτού του νόμου τότε ήταν ένα μεγάλο χτύπημα στις βιομηχανίες φαρμάκου στη χώρα μας, αλλά και σε μια σειρά εισαγωγικές επιχειρήσεις για φάρμακα που δεν κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Το πρόσχημα για την επαναφορά του παλαιότερου νόμου ήταν το υψηλό κόστος λειτουργίας του συστήματος υγείας στη χώρα και η εξοικονόμηση πόρων από το κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, ισχυρίστηκε η κυβέρνηση, το φάρμακο θα γίνει πιο φτηνό για το λαό, οπότε τα έξοδα διαβίωσής του μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης θα μειωθούν. Πάντα όταν ο φασισμός έρχεται στην εξουσία δημαγωγεί πάνω στα άμεσα και οξυμένα προβλήματα του λαού για να συντρίψει όχι μόνο το λαό αλλά και τα κομμάτια της αστικής τάξης, βασικά της ελαφριάς βιομηχανικής που κατα κανόνα δεν εκπροσωπεί.
Έτσι ξεκίνησε μια διαδικασία ανακοστολόγησης των φαρμάκων στη βάση του ψηφισθέντος νόμου του Μάρτη. Αλλά αυτή η διαδικασία κρατούσε αρκετό καιρό και δεν τελείωνε λόγω αντιθέσεων μέσα στην κυβέρνηση και αντιστάσεων των ντόπιων φαρμακοβιομηχάνων. Στο τέλος όμως του Απρίλη και ξαφνικά η κυβέρνηση μέσο της αρμόδιας υπουργού Κατσέλη, που δέχτηκε μεγάλες εσωκομματικές επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ επειδή δεν μείωνε ακόμα περισσότερο τις τιμές, ανακοίνωσε μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων μέχρι και 27% χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν από τους εμπλεκόμενους: φαρμακοβιομηχανίες, φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και προχώρησε στην κατάρτιση λίστας φαρμάκων. Οι μειώσεις αυτές ισχύουν για τα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ για τα αντίγραφα σε αυτές τις μειώσεις θα προστεθεί άλλο ένα ποσοστό πτώσης κατά 10%. Όμως παρόλο που η Κατσέλη υπέκυψε καταρχήν στις απαιτήσεις των σαμποταριστών για μεγάλες μειώσεις αλλάζοντας ξαφνικά το νόμο του Μάρτη, όπως αναφέρεται σε σχετικό site σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, «η νέα αυτή αγορανομική διάταξη θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα και σε 1,5 - 2 μήνες θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η ανατιμολόγηση βάσει του μέσου όρου των τριών χαμηλότερων τιμών». (της Ε.Ε.; της Ευρωζώνης;)». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους φορείς, η ανατιμολόγηση δεν πρόκειται να γίνει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011. (http://www.farmakeutikoskosmos.gr, 28-4-10). Αυτή η τοποθέτηση νομίζουμε ότι έχει να κάνει με τις αντιστάσεις της Κατσέλη όπως είπαμε και στην αρχή, αλλά και δημιουργεί προσδοκίες στις βιομηχανίες ότι το Σεπτέμβρη οι τιμές θα επανέλθουν στα επίπεδα του νόμου του Μάρτη. Όμως πιστεύουμε ότι έγινε μόνο και μόνο για να διασπάσει το μέτωπο των βιομηχανιών ενάντια στην κυβέρνηση. Μέχρι τότε οι βιομηχανίες θα αιμορραγούν οικονομικά. Άλλωστε είναι γνωστή αυτή η τακτική της οικονομικής αιμορραγίας στην οποία οδηγούν μια βιομηχανία οι σαμποταριστές, τακτική που στο τέλος οδηγεί στο κλείσιμό της. Άλλωστε οι σαμποταριστές δεν φημίζονται και για τη συνέπεια των λόγων τους έτσι ώστε να περιμένει κανείς ότι το Σεπτέμβρη θα επανέλθουν οι παλιές τιμές!
Η μείωση αυτή παρόλο που φαίνεται από πρώτη άποψη σαν θετική εν τούτοις δεν είναι. Γιατί οι πιο αυξημανες τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα από κάποιες άλλες χώρες δεν οφείλεται στην κερδοσκοπία των ντόπιων βιομηχανιών όπως διατείνονται οι σαμποταριστές αλλά στο μέσο ψηλότερο κόστος της Ελλάδας σε κάθε σχεδόν σύγχρονο βιομηχανικό τομέα. Με το να κατεβάζει μια κυβέρνηση αυθαίρετα τις τιμές κάποιων αγαθών χωρίς να ερευνά σχολαστικά το σχηματισμό της τιμής τους απλά εμποδίζει την παραγωγή τους και κλείνει την αντίστοιχη ντόπια βιομηχανία για να εισάγει το συγκεριμένο αγαθό από το εξωτερικό. Έτσι τσάκισε ο ρωσόδουλος Χρυσοχοίδης ένα τεράστιο μέρος από την ντόπια φαρμακοβιομηχανία σαν υφυπουργός εμπορίου. Επίσης με την μέθοδο της μείωσης των τιμών με συγκριτικά στοιχεία με άλλες χώρες εξαφανίζονται από την ντόπια αγορά και την αντίστοιχη εμπορική εταιρία φάρμακα που πουλούνται φτηνότερα σε άλλες χώρες λόγω ειδικών συμφωνιών των εταιριών που τα παράγουν με τα συγκεριμένα κράτη που τα εισάγουν, οι οποίες συμφωνίες παίρνουν υπ όψι τους άλλα αντισταθμιστικά οφέλη των εταιρειών και των κυβερνήσεων.
Πρόσφατες μελέτες, που εκπόνησαν το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αναφέρουν ότι:
1) οι δαπάνες για τα φάρμακα στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών δαπανών για την υγεία και σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόβλημα είναι αφενός η παντελής έλλειψη μηχανογράφησης η οποία επιτρέπει την πλαστή συνταγογράφηση, ευνοώντας παράλληλα την διαφθορά και την σπατάλη και αφετέρου η αναχρονιστική τιμολόγηση των ιατρικών εξετάσεων που διογκώνει το νοσοκομειακό χρέος καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν με μικρά ποσά για ακριβές εξετάσεις τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) όσο και της Σχολής Δημόσιας Υγείας, η μηχανοργάνωση του συστήματος Υγείας μπορεί να οδηγήσει σε βάθος χρόνου στην εξοικονόμηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως στον κρατικό προϋπολογισμό.
2) οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων, κάτω του κόστους, θα οδηγήσουν στην παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων από τις βιομηχανίες και θα δημιουργηθούν σοβαρές, ακόμα και απειλητικές για την υγεία του λαού ελλείψεις φαρμάκων. Παράλληλα, φθηνά φάρμακα θα εξαφανιστούν από την αγορά και θα αντικατασταθούν από νέα ακριβότερα σκευάσματα συμβάλλοντας έτσι στην διόγκωση των δαπανών για το φάρμακο. Μια ακόμα παρενέργεια των μέτρων είναι πως θα υπάρξει καθυστέρηση στην άφιξη των νέων φαρμάκων στην εγχώρια αγορά- από 12 έως και 18 μήνες- κάτι που είχε συμβεί ξανά με την προηγούμενη εφαρμογή της ‘λίστας’, όπου η καθυστερημένη άφιξη για νέα βελτιωμένα και πιο αποτελεσματικά σκευάσματα με λιγότερες παρενέργειες για τους ασθενείς στο χρονικό διάστημα από το έτος 2000 μέχρι το έτος 2005- έφτανε τις 281 ημέρες!
3) επειδή η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για την διαμόρφωση των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε άλλα κράτη οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν ντόμινο παρενεργειών στην παγκόσμια αγορά. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτού του ντόμινο δίνεται το ακόλουθο παράδειγμα: Ογκολογικό φάρμακο που είχε πριν τιμή 1200 ευρώ και χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη των 22 χωρών 989 ευρώ, θα βρεθεί να έχει τιμή 894 ευρώ, δηλαδή εντελώς έξω από τον διάδρομο τιμών που ισχύει στην Ευρώπη προκειμένου να μην δίνονται κίνητρα για παράλληλες εξαγωγές.(τα στοιχεία είναι παρμένα από την ιστοσελίδα http://www.healthview.gr).
Με τα νέα αυτά μέτρα, δηλαδή της επίπεδης μείωσης των τιμών των φαρμάκων και της καταστρατήγησης του νόμου που είχε ψηφιστεί το Μάρτη, διαφώνησε ο ΣΦΕΕ ο οποίος σε ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων: «το μέτρο πρακτικά θα λειτουργήσει ως ταφόπλακα για τη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα και φοβόμαστε ότι θα προκαλέσει κύμα απολύσεων» και μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, προτείνει παρακάτω: «Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου μπορεί σε διάστημα 15 ημερών, με τη συνεργασία του κλάδου, να εκδώσει σωστό Δελτίο Τιμών με ανατιμολόγηση όλων των 6500 φαρμάκων με αυστηρή εφαρμογή της Αγορανομικής Διατάξεως», δηλαδή προτείνει την εφαρμογή του νόμου του Μάρτη με τον υπολογισμό της τιμής σαν το μέσο όρο της τιμής των τριών χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης.
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Η δανέζικη Νοvo Nordisk ανακοινώνει αναστολή της πώλησης των φαρμάκων της στην Ελλάδα και ακολούθησε η Leo Pharma. Μετά ακολούθησαν απολύσεις του προσωπικού που έχει την άμεση σχέση με την μείωση της εμπορικής διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Απολύονται οι ιατρικοί επισκέπτες, δηλαδή οι εργαζόμενοι που προωθούν στην αγορά ένα φάρμακο.
Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης καταστρέφει όχι μόνο μηχανές και εγκαταστάσεις, αλλά πάνω από όλα τους ανθρώπους και τη ζωή τους.
Η βιομηχανία φαρμάκων στην Ελλάδα αποτελεί το 45% της επενδυτικής δραστηριότητας της χημικής βιομηχανίας και εξάγει σε πάνω από 60 χώρες. Η καταστροφή της στην οποία την οδηγεί η ρωσόδουλη κλίκα που κυβερνά τη χώρα θα είναι μεγάλη για τους εργαζόμενους σε αυτήν αλλά και για την οικονομία όλης της χώρας. Είναι χρέος κάθε προοδευτικού πολίτη να αντισταθεί σε αυτήν την καταστροφή.