Εγκληματίες κατά του λαού και της χώρας:

Ο Χρυσοχοΐδης μπλοκάρει επένδυση γυαλιού στην Καβάλα

Η Μπιρμπίλη μπλοκάρει την οικοδομή

Οι πρώτες αντιστάσεις

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΥΑΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Πρόκειται για επένδυση που αφορά την κατασκευή μονάδας παραγωγής υαλοπινάκων ύψους 130 εκατ. ευρώ στο νομό Καβάλας, η οποία έχει καθυστερήσει από τη γραφειοκρατία πάνω από 4 χρόνια μέχρι να απορριφθεί ουσιαστικά από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο τέλος του 2010.

Η επένδυση έχει πάρει έγκριση από το 2008 από το Κεντρικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Αναπτυξιακού Νόμου. Το 2009, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπογράψει κυβερνητική απόφαση για χρηματοδοτικό σχήμα, που πρόβλεπε δημόσια επιχορήγηση της επένδυσης με 40%, ίδια συμμετοχή 25% και δάνειο 35%. Επιπλέον υπάρχει έγκριση της Κομισιόν από το Μάη του 2009, η οποία αφορά στην κρατική επιδότηση, καθώς και έγκριση της Εθνικής για χορήγηση δανείου για την επένδυση! (Ημερησία, 29/12/2010).

Η πρόταση κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομίας τον Οκτώβριο του 2006, από το επιχειρηματικό σχήμα με την επωνυμία «Kavala Float Glass Α.Ε.», στο οποίο μετέχουν η εισαγωγική εταιρεία «Γαρυφάλλου ΑΕΒΕ» με 40%, η ελβετική «Metron Holdings AG» με 40% και η «Ι. Βαμβακούρης-Γ. Αρμούτης» με 20%. Ο Γαρυφάλλου με 120 εργαζόμενους είναι από τους μεγαλύτερους στην εισαγωγή και μεταποίηση γυαλιού, το οποίο έχει σταματήσει να παράγεται στην Ελλάδα από το 1992, όταν και έκλεισε η Ελληνική Βιομηχανία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Στην Ελλάδα η κατανάλωση επίπεδου γυαλιού καλύπτεται λοιπόν αποκλειστικά από εισαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) κυμάνθηκαν για το 2007 στους 160.000 τόνους με προέλευση κυρίως από την Ιταλία (24,5%), Κίνα (11,7%), Βέλγιο (9,6%), Τουρκία (9,2%), Βουλγαρία (8,6%), Ρουμανία (6,1%) κ.λ.π.

Οι επενδυτές προβλέπανε τη δημιουργία συνολικά 350 νέων θέσεων εργασίας (200 στην κύρια παραγωγή και 150 σε δορυφορικές εταιρείες), ενώ προσδιορίζανε σε 1.350 άτομα τον δυνητικό αριθμό εργαζομένων σε παράπλευρες μεταποιητικές δραστηριότητες (Ημερησία, 10/12/2010).

Ενώ η επένδυση είχε πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις, ο Χρυσοχοΐδης αποφάσισε ουσιαστικά να τις ακυρώσει όλες προβάλοντας κυρίως την ένσταση ότι η επένδυση δεν θα είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική τη στιγμή που μιλάμε έδώ για παραγωγή γυαλιού σαν πρώτης ύλης, μιας πρώτης ύλης που όπως είπαμε δεν υφίσταται στην Ελλάδα οπότε οι εγχώριες ανάγκες καλύπτονται από εισαγωγές (!!!). Κι όμως ο Χρυσοχοίδης αποφάσισε και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να δώσει επιδότηση πάνω από 30%, ποσοστό που σύμφωνα με τους επενδυτές καθιστά ανέφικτη την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού που πρόβλεπε 35% επιδότηση.

Είχαμε γράψει στη Νέα Ανατολή για την κυβέρνηση των εκλογών του 2009 ότι ο Χρυσοχοΐδης μαζί με την Μπιρμπίλη σαν έμπιστοι του ρωσόδουλου καθεστώτος θα συνεργάζονταν στο παραγωγικό σαμποτάζ. Τώρα μετά την Μπιρμπίλη που έχει αναπτύξει ήδη πλούσιο καταστροφικό έργο αποκαλύπτεται σαν σαμποταριστής και ο Χρυσοχοΐδης, που είχε παλιότερα σαν υπουργός εμπορίου διακριθεί στο κλείσιμο της μισής ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Ωστόσο η εγκληματική αυτή πολιτική της καταστροφής της παραγωγής χώρας πάνω σε παρόξυνση τςη κρίσης και της ανεργίας αρχίζει να γεννάει μεγάλες αντιστάσεις. Ήδη στις 9/12 ενόψει της απόρριψης της επένδυσης από το υπουργείο, υπήρξε σύσκεψη των φορέων του νομού Καβάλας για τη συγκρότηση ενιαίου μετώπου υπέρ της επένδυσης. Σε αυτήν συμμετείχαν ο δήμαρχος Καβάλας, τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, του Συνδέσμου Βιομηχάνων βορείου Ελλάδας, ο δήμαρχος Πιερέων Βασίλης Ξουλόγης, ο δήμαρχος Χρυσούπολης Σάββας Μιχαηλίδης  ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, περιφερειακοί σύμβουλοι, και εκπρόσωπος του επενδυτικού σχήματος. Η σύσκεψη κατέληξε σε ψήφισμα όπου τονίζεται ότι «η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη, η διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης, οι εξαγωγές και η μείωση των εισαγωγών» και διατυπώνεται το συγκεκριμένο αίτημα για την επένδυση ως εξής:

<<Το μόνο που αναμένεται εδώ και πολλούς μήνες είναι η επικύρωσή της από την Βουλή. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι να ψαλιδίσει το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης στο 30% από 49,4% που δικαιούται η επένδυση με βάση την απόφαση της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής υπ αριθ. 443 της 18/06/2008. 
Οι επενδυτές δηλώνουν ότι αν συμβεί αυτό, είναι βέβαιο ότι θα χαθεί η επένδυση αυτή από την Καβάλα και από την Ελλάδα

Στο παρελθόν 1998-2001 παρόμοιο επενδυτικό σχέδιο άλλου φορέα (της πολυεθνικής εταιρείας GLAVERBEL S.A.)  είχε υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.2601/98 (ΦΕΚ 45/09.03.2001) με όρους έγκρισης: Δημόσια Επιχορήγηση 45% και επιδότηση τόκων Δανείου 45% για 10 χρόνια  το οποίο τελικώς δεν υλοποιήθηκε (!!!).

Ζητούμε την έμπρακτη υποστήριξη της κυβέρνησης για :

(α) την επίσπευση της εγκριτικής διαδικασίας και

(β) την διασφάλιση του μεγίστου δυνατού ποσοστού Δημόσιας Επιχορήγησης με ελάχιστο όριο ύψους 49,5%, όπως προβλέπει ο Νόμος>>. (www.kavalanet.gr

Ο Χρυσοχοΐδης, έχοντας την υποστήριξη του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων πέντε ηγεσιών, αγνόησε τη σύσκεψη αυτή. Στο ραντεβού που έγινε στη συνέχεια με τους εκπροσώπους του επενδυτικού σχήματος επέμεινε στην απόρριψη χωρίς επιχειρήματα και χωρίς «δημοκρατικές» …διαδικασίες. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της εκπροσώπου του σχήματος Λ. Γαρυφάλλου: «Ο υπουργός άλλαξε την ατζέντα. Πήγαμε όλοι μαζί για να διεκδικήσουμε την ολοκλήρωση της επένδυσης και ο υπουργός μας είπε “δεν ξέρω αν αυτό που κάνετε είναι βιώσιμο”. Μας ζήτησε κάποια νέα στοιχεία για να πειστεί ότι η επένδυση είναι βιώσιμη, ενώ είχε ή ελλιπή ή κακή πληροφόρηση, γιατί τοποθετήθηκε πάνω σε θέματα γυαλιού με απόλυτο τρόπο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έκανε μεγάλα λάθη στην τοποθέτησή του. Δε δέχθηκε από εμάς καμία διόρθωση ή παρατήρηση. Αυτή τη στιγμή εγώ πρέπει να συνεννοηθώ με τους υπόλοιπους εταίρους της επένδυσης, αν εξακολουθούμε να θέλουμε και αν πρέπει να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση. Είναι προφανές ότι ο υπουργός δε θέλει την επένδυση. Αρκεί να σας πω ότι μου είπε: “Κυρία Γαρυφάλλου, έχετε μια πολύ καλή επιχείρηση, είστε άριστη σε αυτό που κάνετε, συνεχίστε να το κάνετε”. Ο νοών νοήτω». (www.neaegnatia.gr)

Η σύσσωμη αντίδραση των τοπικών φορέων αποτελεί μία σημαντική αντίσταση στο σαμποτάζ που δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν κινητοποιήσει τον πληθυσμό της πόλης. Αν ο Χρυσοχοΐδης δει τους άνεργους της Καβάλας να κατασκηνώνουν έξω από το υπουργείο του θα αλλάξουν τα πράγματα.

Η ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Στα μέσα Γενάρη η Μπιρμπίλη έφερε στη Βουλή ένα νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που περιλάμβανε και ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση στις προστατευόμενες περιοχές Νατούρα. Η ρύθμιση αυτή ορίζει ότι επιτρέπεται η δόμηση μόνο σε εκτάσεις από δέκα στρέμματα και πάνω αντί για τα τέσσερα στρέμματα που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Εδώ για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ δεν συντάχθηκε όλο δουλικά πίσω από την ευνοούμενη των Τσίπρα – Αλαβάνου – Γ. Παπανδρέου. Η ρύθμιση για τον περιορισμό της δόμησης σε αυτές τις περιοχές ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους κυβερνητικούς βουλευτές που πιεσμένοι και από την εκολογική τους βάση υποστήριξαν ότι «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα 4 στα 10 στρέµµατα, ουσιαστικά µηδενίζεται η ήδη ελάχιστη, λόγω της ύφεσης, οικοδοµική δραστηριότητα που σηµειώνεται στη χώρα» (Νέα, 17/01/2011). Υπάρχουν 419 προστατευόμενες περιοχές Νατούρα σε όλη την Ελλάδα οι οποίες συνολικά συνιστούν το 21% της επιφάνειας της χώρας (πρόκειται για περιοχές που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία ειδών φυτών και ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση). Μεταξύ αυτών υπάρχουν ολόκληρα νησιά στο Αιγαίο ή ολόκληρες περιοχές, όπως η µέση χερσόνησος της Χαλκιδικής, το 65% του Νοµού Τρικάλων κ.ά.

Tο θέμα τέθηκε στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, τον βουλευτή Χαλκιδικής Γιάννη ?ριβελέγκα, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει από τη Βουλή. Χαρακτηριστικές αντιδράσεις είναι αυτή του Γιάννη Βούρου που είπε «Καλή η οικολογία, αλλά να μην καταντά οικολαγνεία. Δεν μπορώ να σκέφτομαι που θα γεννήσει ο πελεκάνος και ένα αναπτυξιακό σχέδιο να τινάζεται στον αέρα», και του Αλ. Αθανασιάδη που μίλησε για άδικο νομοσχέδιο που «δεν περνάει» (www.real.gr).

Η Μπιρμπίλη αναγκάστηκε να υποχωρήσει με τροποποίηση που προβλέπει ότι όλες οι κατατμήσεις που έχουν γίνει πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου βάσει των 4 στρεμμάτων θα ισχύουν κανονικά, αλλά οι σχετικές εκτάσεις θα πρέπει να εφάπτονται με εθνικές ή περιφερειακές οδούς και να έχουν ελάχιστο πρόσωπο 45 μέτρων και βάθος 50 μέτρων . Αλλά οι βουλευτές και πάλι δεν υποχώρησαν με αποτέλεσμα να επιφυλαχθεί η υπουργός για νέα τροποποίηση πριν φτάσει η ρύθμιση να συζητηθεί στην Ολομέλεια. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Γιουματζίδη, ο οποίος είπε στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής: "Να επιφυλαχθούμε στο άρθρο 9, γιατί θα με αναγκάσετε να επιφυλαχθώ εγώ εκ μέρους της πλειοψηφίας". Φαίνεται πάντως μέχρι στιγμής ότι μόνο με εκβιασμό του Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε να περάσει έστω και η τροποποιημένη ρύθμιση. Παραμονεύουν όμως εκεί για να δώσουν χείρα βοηθείας ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κουβέλης. Σε σχετική ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά «δεσμεύεται» ότι “θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με συγκεκριμένες τροπολογίες, προκειμένου να ισχύσουν οι αρχικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις περιοχές Natura”. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η εκπρόσωπος του, Ηρώ Διώτη, συμπαραστεκόμενη στην Μπιρμπίλη είπε τα εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, πόσο δε μάλλον σε περιοχές που χρήζουν ειδικής προστασίας». (Αυγή, 23/1/2011). Πράγματι αν περάσει η κατάργηση της δόμησης στις περιοχές Natura ανοίγει ο δρόμος για να δικαιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ!!! Η κατάργηση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές είναι η πεμπτουσία της νομολογίας του κατεδαφιστικού Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ που με τις ευλογίες του καθεστώτος μπορεί να προωθήσει η Μπιρμπίλη.

Όπως αναφέρει άρθρο της Καθημερινής (30-01-2011) «εκτιμάται ότι ο «εξωαστικός» χώρος στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 95% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Από τη νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση διέπεται σήμερα περίπου το 67% της χώρας, ενώ μόλις το 11% της υπαίθρου διαθέτει διατάγματα για τις χρήσεις γης και τους ειδικούς όρους δόμησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία φθάνει το 95%, στη Γαλλία το 50% και στη Δανία το 100%!». Έτσι αντί να καθοριστούν χρήσεις γης όπως σε όλη την Ευρώπη ώστε να μπορούν να συνυπάρξουν η δόμηση για τουρισμό και κατοικίες, η βιομηχανική παραγωγή και η ομορφιά του περιβάλλοντος και των δασικών εκτάσεων, πάει να καταργηθεί κάθε είδους δραστηριότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές!!! Καταλαβαίνει κανείς τι πλήγμα θα σημαίνει κάτι τέτοιο για τον τουρισμό και για την οικοδομή σε περίοδο κρίσης αλλά και πως θα περιορίσει ακόμα περισσότερο τις περιοχές που είναι διαθέσιμες να υποδεχθούν παραγωγική και βιομηχανική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.

Τα υπόλοιπα κόμματα προς το παρόν κρατάνε τις αποστάσεις τους για τη συγκεκριμένη ρύθμιση για να μη χάσουν τους μικρο-ιδιοκτήτες γης, ωστόσο δεν θέλουν με τίποτα να στηρίξουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούν και προτείνουν το επιχείρημα της ανάπτυξης. Με αυτή τους τη στάση στηρίζουν ουσιαστικά την Μπιρμπίλη και την πολιτική του σαμποτάζ. Εδώ φαίνεται σε όλη την ελεεινή του μεγαλοπρέπεια το σιχαμερό καταστροφικό διακομματικό συντονιστικό κορυφής.

Όσο βαθαίνει η κρίση τόσο θα αποκαλύπτονται οι πράκτορες σαμποταριστές που ευθύνονται γι’ αυτή. Δεν θα γλυτώσουν από την οργή του ίδιου του λαού που δεν θα αργήσει να τους καταλάβει.