ΟΙΝΟΦΥΤΑ: ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

Η επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη της χώρας και τη βιομηχανία της συνεχίζεται με καταιγιστικό ρυθμό! Ιδιαίτερη επίθεση δέχεται η βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων, στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένες οι περισσότερες βιομηχανίες μετά το διώξιμό τους από την Αττική.

Η επίθεση αυτή διεξάγεται με κάθε μέσο. Την αρχή την έκαναν οι ψευτοοικολόγοι με τις γνωστές προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μετά τις εκλογές και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία υπουργός περιβάλλοντος έγινε η Μπιρμπίλη, εξωκομματικό (για ξεκάρφωμα) στέλεχος του ΣΥΝ. Προφανώς τοποθετήθηκε εκεί από τον Παπανδρέου για να καταστρέψει ό,τι βιομηχανία είχε απομείνει από το παρελθόν. Η Μπιρμπίλη φρόντισε να συστήσει την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Γραμματεία αυτή θα είχε στην ευθύνη της το Σώμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, τον εντοπισμό και τις κατεδαφίσεις μέσα στις αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και τους επιθεωρητές ενέργειας. Τοποθέτησε τότε ως επικεφαλής της νέας υπηρεσίας την Μ. Καραβασίλη, η οποία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων Πράσινων και ήταν γνωστό στέλεχος των ψευτοοικολόγων της περιοχής. Δηλαδή τοποθετήθηκε ο «κατάλληλος» άνθρωπος για να κλείσουν τα εργοστάσια στα Οινόφυτα και να καταστραφεί έτσι η παραγωγική δραστηριότητα της χώρας και η εργατική τάξη.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο φύλλο της Νέας Ανατολής τη νομοθεσία που εισήγαγε η Μπιρμπίλη για να μπορεί να κλείνει τα εργοστάσια στα Οινόφυτα με το πρόσχημα της μόλυνσης. Είχαμε επίσης επισημάνει ότι, με βάση τους νόμους αυτούς και με δεδομένο ότι το κράτος δε θέλει να φτιάξει το βιολογικό καθαρισμό που είχε αναλάβει να φτιάξει στην περιοχή, τότε δε θα μείνει τίποτα όρθιο και κανένας εργάτης δε θα έχει δουλειά!

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Ριζοσπάστης του ψευτοΚΚΕ στις 28-11-10 γράφει: «Με “ρυθμούς χελώνας„ εξακολουθεί να προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή κάποιων ουσιαστικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων από τη ρύπανση του Ασωπού με βιομηχανικά απόβλητα». Και συνεχίζει παρακάτω: «Οι κάτοικοι της περιοχής είναι βέβαια επιφυλακτικοί… Και βέβαια είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις τους, καθώς μια προηγούμενη κοινή Υπουργική Απόφαση δίνει παράταση στις βιομηχανίες που ρυπαίνουν τον Ασωπό με τα υγρά τους απόβλητα να διατηρήσουν τα όρια συγκέντρωσης και απόρριψης που έχουν μέχρι τώρα ως το τέλος του 2011». Διαμαρτύρεται δηλαδή έντονα το αυτοαποκαλούμενο κόμμα της εργατικής τάξης γιατί τα μέτρα αυτά της Μπιρμπίλη (με τις υπουργικές αποφάσεις) δεν έχουν γρήγορα αποτελέσματα, δηλαδή δεν κλείνουν άμεσα τις βιομηχανίες και δε στερούν επειγόντως τους εργάτες από τη δουλειά τους!

Λίγες μέρες μετά οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του παραπάνω οργάνου της Μπιρμπίλη επέβαλαν εν μέσω οικονομικής χρεωκοπίας της χώρας πρόστιμο στην ΕΑΒ! Στην Ελευθεροτυπία αναφέρεται: «Το ποσόν ανέρχεται σε 211.000 ευρώ και οριστικοποιήθηκε με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που υπογράφηκε πριν από λίγες ημέρες» (3-12-10).

Λίγες μέρες μετά ανακοινώνεται μια απόφαση του βιομηχανοκτόνου Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντιγράφουμε από την Καθημερινή: «Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με οκτώ αποφάσεις του (3975-3981/2010) διατάσσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας να λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του Ασωπού ποταμού και την αποφυγή της περαιτέρω ρύπανσής του, όπως και την προστασία του Ευβοϊκού κόλπου. Τα μέτρα που μπορεί να λάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας, σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, είναι η διακοπή λειτουργίας των ρυπογόνων βιομηχανιών στην περιοχή και ειδικά στα Οινόφυτα και το Σχηματάρι που λειτουργούν περίπου 700 βιομηχανικές μονάδες, ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει κεντρική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων» (8-12-10).

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει, σύμφωνα με την προσφιλή τους μέθοδο, διάφορες ψευτοοικολογικές οργανώσεις, όπως το ΙΤΑΠ (Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού), Πολίτες για την Αειφορία - Περιβάλλον - Υγεία -Πολιτισμό κτλ.), οι οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η άρνηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας να ανακαλέσει τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανιών, ενώ για ορισμένες βιομηχανίες ζητούσαν και την ακύρωση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων. Μεταξύ των βιομηχανιών αυτών είναι και η ΕΑΒ.

Να πούμε εδώ ότι πρόεδρος του ΙΤΑΠ είναι ο Α. Παντέλογλου, ο οποίος κατέβηκε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη Λαϊκή Συσπείρωση του Θανάση Παφίλη, δηλαδή με το ψευτοΚΚΕ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το ΣτΕ αναφέρει στις αποφάσεις του ότι, “σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, τις συνταγματικές επιταγές, την κοινοτική και ελληνική νομοθεσία, στις περιπτώσεις ρυπάνσεως ή υποβάθμισης του περιβάλλοντος τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν έχουν διακριτική ευχέρεια επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες, αλλά δέσμια υποχρέωση„.

Υπογραμμίζεται στις αποφάσεις του ΣτΕ ότι στις περιπτώσεις έντονης “υποβάθμισης ή καθ’ υποτροπή προκλήσεως ρυπάνσεως ή αν η επιχείρηση παραλείπει να συμμορφωθεί προς τα υποδεικνυόμενα μέτρα, ως και όταν η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι ανέφικτη, τότε δεν αρκεί η επιβολή αλλεπάλληλων προστίμων, αλλά η διακοπή της ρυπογόνου δραστηριότητας.

Σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις και τις διατάξεις του Ν. 3325/2005, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν αρμοδιότητα να επιβάλλουν την ολική ή μερική προσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας της βιομηχανίας ή βιοτεχνίας σε περίπτωση παράβασης του εν λόγω νόμου.

Κατόπιν αυτών„, συνεχίζει το ΣτΕ “η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας όφειλε να ερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες λειτουργίας„ των βιομηχανικών μονάδων και “αναλόγως του πορίσματος να επιβάλει τις νόμιμες κυρώσεις προσωρινής ή οριστικής, μερικής ή ολικής διακοπής λειτουργίας τους„. Παρ΄ όλα αυτά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας “παρέλειψε την οφειλόμενη νόμιμη ενέργειά της„. Κατόπιν αυτών πρέπει οι υποθέσεις των βιομηχανιών που απασχόλησαν το ΣτΕ να αναπεμφθούν στην νομαρχία, “ώστε να λάβει τεκμηριωμένα μέτρα„ για την προστασία του Ασωπού και την αποφυγή της περαιτέρω ρύπανσής του».

Όπως βλέπουμε, το βιομηχανοκτόνο ΣτΕ κάτω από την προστατευτική ομπρέλα όλων των κομμάτων είναι αποφασισμένο να κλείσει τα εργοστάσια απευθείας ή ταράζοντάς τα στα πρόστιμα. Η κατάσταση λοιπόν στα Οινόφυτα διαρκώς χειροτερεύει και το μέλλον της βιομηχανίας και της εργατιάς, αλλά και όλου του λαού που ζει από την παραγωγή εκεί, γίνεται διαρκώς πιο σκοτεινό και αβέβαιο.

Οι κομμουνιστές της ΟΑΚΚΕ θα βρίσκονται εκεί για να διαφωτίσουν τους εργάτες και το λαό για το μεγάλο κίνδυνο που τους απειλεί και να τους βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του θανάσιμου εχθρού.