Οι πεντακομματικοί γκαουλάιτερ οργιάζουν
Φορολογία στους καταναλωτές της ΔΕΗ υπέρ του ανατολικού κρατικολιγάρχη Μυτιληναίου
Μέχρι τώρα η ΔΕΗ χάριζε στο Μυτιληναίο μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ το χρόνο, αφού η Αλουμίνιον αγόραζε από τη ΔΕΗ ρεύμα με 40,7 ευρώ τη MWh και της πουλούσε, από το ηλεκτρικό της εργοστάσιο που είχε κατασκευαστεί υποτίθεται για να καλύπτει τις ανάγκες της, με 75 ευρώ την MWh! Το σκάνδαλο αυτό το έχουμε καταγγείλει στη Νέα Ανατολή*. Πριν από μερικές ημέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη «Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και Δίκτυα Μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες Ρυθμίσεις» και στο άρθρο 197 η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ανά MWh που θα πουλάει στη ΔΕΗ η Αλουμίνα της εν λόγω κρατικοφασιστικής βδέλλας ανέβηκε από τα 75 στα 130 ευρώ!
Ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Επιχειρήσεων υπολογίζει ότι το εργοστάσιο του Μυτιληναίου με 334 ΜW θα αποδίδει ένα προϊόν ληστείας, λέμε εμείς, 175 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό το ποσό το επιβάλλουν οι προδότες του πεντακομματικού συντονιστικού ως φόρο σε κάθε λογαριασμό ρεύματος! Και μάλιστα ο φόρος μπαίνει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αν υποθέσουμε τέσσερα εκατ. νοικοκυριά, το καθένα θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως στην ανατολική βδέλλα το ποσό των 43,75 ευρώ!!!
Το «Μυτιληνόσημο» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως πολύ εύστοχα το χαρακτήρισε στο άρθρο της στην Ελευθεροτυπία στις 31/7/2011 η δημοσιογράφος Αριστέα Μπουγάτσου, κατασκευάστηκε ως εξής: «Η οδηγία που υιοθετήθηκε με τον νόμο λέει ότι ο διαχειριστής του Ενεργειακού Φορτίου πρέπει να απορροφά κατά προτεραιότητα το ρεύμα που δίνουν μονάδες ΣΗΘΥΑ, δηλαδή μονάδες συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης, με καύσιμο φυσικό αέριο ή πετρέλαιο και να αρθεί ο περιορισμός που έδινε προτεραιότητα σε μονάδες μέχρι 35 MW. Και η υπόθεση μέχρι εδώ είναι καθαρή. Όμως στις λοιπές διατάξεις χώθηκε και μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου το ρεύμα από τις μεγάλες μονάδες που θα απορροφάται κατά προτεραιότητα θα πληρώνεται με τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν τη ρήτρα φυσικού αερίου, δηλαδή 130 ευρώ ανά MWh αντί 55 ευρώ, οριακή τιμή που δίνει το σύστημα σε μονάδες αυτής της κατηγορίας. Ποιοι είναι όμως οι παραγωγοί αυτού του είδους; Ο εξής ένας: ο όμιλος Μυτιληναίου με τη μονάδα Αλουμίνιον, τη μόνη μονάδα συμπαραγωγής υψηλής απόδοσης που υπάρχει σήμερα στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 334 MW, η οποία σήμερα πουλάει το ρεύμα της στα 55 ευρώ ανά MWh συν 20 ευρώ cost recovery, για τις ανάγκες της αγοράζει από τη ΔΕΗ με 40,7 ευρώ ανά MWh και τώρα θα μπορεί να πουλάει με 130 ευρώ ανά MWh όλη της την παραγωγή».
Η συγκάλυψη της ληστείας του λαού από το φαιοκόκκινο καθεστώς
Το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενέργειας ψηφίστηκε επί της αρχής
από τη ΝΔ και το φασιστικό ΛΑΟΣ, που προκλητικά υποστήριζε στη βουλή το Μυτιληνόσημο με το επιχείρημα ότι ο όμιλος προσφέρει εργασία. Η ΝΔ, που με τον ανιψιό-Καραμανλή αναγνώρισε ως συμπαραγωγό την Αλουμίνιον και επομένως της έδωσε το δικαίωμα πώλησης ενέργειας στη ΔΕΗ, δηλαδή οργάνωσε τη ληστεία της ΔΕΗ, καταψήφισε το άρθρο 197 για το Μυτιληναίο. Το ψευτοΚΚΕ και ο ΣΥΝ το ίδιο. Έτσι ΝΔ, ψευτοΚΚΕ και ΣΥΝ εμφανίζονται τάχα αμέτοχοι στο υπερσκάνδαλο. Δεν είναι φυσικά καθόλου αμέτοχοι, αλλά συνένοχοι. Αμέτοχο δεν είναι ένα κόμμα όταν δεν καταγγέλλει στο λαό την οργανωμένη λήστευσή του από το κράτος και την κυβέρνηση. Αμέτοχο δεν είναι ένα κόμμα που έχει στη διάθεσή του όλα τα ΜΜΕ για να καταγγείλει το σκάνδαλο και όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά επιβάλλει βίαια και τη σιωπή στα ΜΜΕ. Aπλά είναι τυπικά αμέτοχο επειδή ο αριθμός των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επαρκεί για να ψηφιστεί ο νόμος. Αμέτοχο θα ήταν ένα κόμμα της Βουλής αν, εκτός από την καταψήφιση του νόμου, χάλαγε και τον κόσμο ενάντια σ’ αυτόν, όπως τον χαλάνε όλοι τους όταν πρόκειται να εξοντώσουν έναν πολιτικό τους αντίπαλο επικαλούμενοι μικρομεσαία υπαρκτά ή -ακόμα πιο συχνά- ανύπαρκτα σκάνδαλα.Τι λέει το ψευτοΚΚΕ, που καταψήφισε τη διάταξη, για το γεγονός ότι ο Μυτιληναίος θα πουλάει στη ΔΕΗ με 130 ευρώ το ίδιο ακριβώς εμπόρευμα που θα αγοράζει από αυτήν με 40,7 ευρώ και τη διαφορά θα πρέπει να την πληρώσει ο καταναλωτής σαν φεουδαρχικό φόρο στην ανατολική βδέλλα; Λέει ότι αυτός είναι ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρηματιών! Στο τέλος καταλήγει ότι φταίει ο φόρος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που πρέπει να καταργηθεί. Ζητάει δηλαδή στην ουσία την κατάργηση των ΑΠΕ. Γράφει ο Ριζοσπάστης: «Σχετικά τοποθετήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο Ν. Καραθανασόπουλος: Υπάρχουν σημερινά και χτεσινά δημοσιεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 197 από μια ανεξάρτητη αδέσμευτη απογευματινή εφημερίδα, όπως αυτοαποκαλείται. Το συγκεκριμένο άρθρο έχει να κάνει με το παιχνίδι το οποίο γίνεται ανάμεσα σε ανταγωνιστικά συμφέροντα, ανάμεσα στους παρόχους-παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο και σε αυτούς οι οποίοι είναι από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες. Έχουμε μια σύγκρουση συμφερόντων αιματηρή για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο. Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο, είτε είναι όμιλος ιδιωτικός, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι κόμματα και κυβέρνηση. Φαίνεται, με τη συγκεκριμένη διάταξη και ρύθμιση, να δίνεται ένα προβάδισμα στους παραγωγούς φυσικού αερίου. Ποιο είναι το πρόβλημα από αυτή τη διαπάλη που γίνεται; Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται, ακόμα και τα δημοσιεύματα, για τη λαϊκή ανάγκη. Το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να βάλουμε είναι να καταργηθεί το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να πληρώνει αυτό το τέλος, αυτή είναι η μήτρα του σκανδάλου, αυτή είναι η διαπάλη, εν πολλοίς».
Ο ΣΥΝ. με πλήρη συνείδηση του πραχτόρικου ρόλου του, όπως και το ψευτοΚΚΕ, χρεώνει στο ιδιωτικό ανεξάρτητο κεφάλαιο, που είναι μάλιστα σχετικά ελεύθερο από το ανατολικό αποικιοκρατούμενο κράτος, το σκάνδαλο του δικού τους κρατικολιγάρχη Μυτιληναίου! Όταν βέβαια ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, αλλά και στα δημοσιεύματα της Αυγής, με αναφορές στους Λαφαζάνηδες και στη Διώτη, δεν έγινε καμιά αναφορά από κανένα κόμμα για το γεγονός της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε ότι ο Μυτιληναίος πρέπει να καταβάλλει 17,5 εκατ. ευρώ από τα προνομιακά τιμολόγια που απολάμβανε!
Απελευθέρωση της ενέργειας σημαίνει για το καθεστώς ξεπούλημα της χώρας στην Gasprom, ληστεία του καταναλωτή ενέργειας από τις ανατολικές κρατικολιγαρχικές βδέλλες και τσάκισμα του τομέα της ενέργειας ως βασικού παράγοντα ανάπτυξης της παραγωγής.
* Στο άρθρο της Νέας
Ανατολής (20/10/2008) «Η νέα μεγάλη μάχη της Ηλεκτρικής» και στην παράγραφο «Το μέγα σκάνδαλο Μυτιληναίου» περιγράφαμε τη ληστεία της ΔΕΗ που σήμερα εμφανίζεται υπό μορφή άμεσης φορολογίας στον καταναλωτή. Όπως είναι γνωστό, ο Μυτιληναίος έχει αποκτήσει την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ). Η πρώην γαλλική εταιρεία είχε συνάψει με τη ΔΕΗ το 1960 μια αποικιακή σύμβαση, βάσει της οποίας είχε ειδική (πολύ χαμηλή) τιμή χρέωσης της ΜWh (μεγαβατώρας) εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (η παραγωγή αλουμινίου απαιτεί τεράστιες ποσότητες ρεύματος). Η τιμή αυτή πώλησης της ΜWh από τη ΔΕΗ αναπροσαρμόστηκε το 1975 για εμπορικούς λόγους για όλες τις βιομηχανίες (που έχουν ειδικό καθεστώς τιμολόγησης της ΜWh) και που είναι γνωστό σήμερα ως τιμολόγιο Α-150. Με βάση αυτό το τιμολόγιο «οι βιομηχανίες πληρώνουν 55 ευρώ/ΜWh» (ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΔΕΗ, Αθήνα 5 Μαρτίου 2008). Όμως τα τελευταία χρόνια ο Μυτιληναίος πέτυχε ακόμη περισσότερα από την τελευταία διοίκηση της ΔΕΗ, προφανώς καθ’ υπόδειξη της κυβέρνησης: «Η μέση τιμή που πλήρωσε η Αλουμίνιον από τον Ιανουάριο 2007 έως και τον Αύγουστο του 2007 ήταν 47,7 ευρώ/MWH ($ ΗΠΑ 64,4/MWH), ενώ με το τιμολόγιο Α-150 θα πλήρωνε 48,2/MWH. Όμως, στη συνέχεια από τον Σεπτέμβριο 2007 μέχρι και το Νοέμβριο 2007, η Αλουμίνιον πλήρωσε 40,1/MWH ($ ΗΠΑ 58,5/MWH), ενώ με το Α-150 θα πλήρωνε 50,6/MWH. Για τους μήνες Δεκέμβριο 2007 και Ιανουάριο 2008 πλήρωσε 37,5/MWH ($ ΗΠΑ 55,5/MWH), ενώ με το Α-150 θα πλήρωνε 54,5/MWH» (στη ίδια ανακοίνωση). Με την απελευθέρωση της αγοράς ΗΕ ο Μυτιληναίος πέτυχε να του δοθεί άδεια κατασκευής και λειτουργίας εργοστασίου παραγωγής ΗΕ σε εγκαταστάσεις της ΑτΕ με την αιτιολογία της χρήσης της για τις ανάγκες της ΑτΕ. Μάλιστα επιδοτήθηκε για το σκοπό αυτό με 36 εκατ. ευρώ.Όμως το Φλεβάρη του 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή μέσω της κρατικής ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) αλλάζει την άδεια της ΑτΕ από «Παραγωγό–Συμπαραγωγό» σε «Συμπαραγωγό». Τι σημαίνει αυτό; Ο Μυτιληναίος είχε ζητήσει και του είχε εγκριθεί από τη ΡΑΕ η άδεια για κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής ΗΕ ισχύος 334 ΜW με καύσιμο φυσικό αέριο για τις ανάγκες του εργοστασίου ΑτΕ σε ΗΕ. Αυτό σήμαινε ο αρχικός χαρακτηρισμός της άδειας «Παραγωγός-Συμπαραγωγός». Η μετατροπή της άδειας σε «Συμπαραγωγό» σημαίνει ότι ο Μυτιληναίος μπορεί να πουλά την ΗΕ που παράγει στη ΔΕΗ. Σε ποια τιμή; Μα στην ΟΤΣ φυσικά! Φρόντισε η πολιτική εξουσία γι’ αυτό. Πώς; Μέσα στη μετατροπή της άδειας υπάρχουν διατάξεις
«με τις οποίες επιβάλλονται υποχρεώσεις προμηθευτή “τελευταίου καταφυγίου” (supplier of last resort) στη ΔΕΗ…» (από την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΔΕΗ Α.Ε. στις 13-05-08). Δηλαδή, όταν η ΑτΕ έχει πρόβλημα στην προμήθεια ΗΕ μπορεί να προσφεύγει στη ΔΕΗ για να παίρνει από αυτήν ρεύμα. Μα υποτίθεται ότι η μονάδα που έφτιαξε ήταν για να καλύψει τις ανάγκες της. Με αυτή τη διάταξη μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι ανάγκες της δε φτάνουν και να αγοράζει από τη ΔΕΗ ΗΕ και στη συνέχεια να την πουλά πάλι!Δηλαδή ο Μυτιληναίος πέτυχε μέσω της πολιτικής εξουσίας την «
πώληση στη ΔΕΗ του ρεύματος που θα παράγει η μονάδα της ΑτΕ σε περίπου 75 ευρώ/MWΗ, ενώ παράλληλα αυτή θα αγοράζει από τη ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται σε περίπου 38 ευρώ/MWΗ» (ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΔΕΗ Α.Ε. στις 25-02-08). Αυτό πρακτικά σημαίνει επίσης ότι ο Μυτιληναίος θα κερδίζει από 50 έως 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Η διακύμανση αυτή είναι με βάση ποιο τιμολόγιο (ποια σύμβαση) πληρώνει η ΑτΕ. Πληρώνει με την προνομιακή σύμβαση (όπως μέχρι πρόσφατα), χάνει 80 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ. Πληρώνει με το Α-150, όπως εδώ και δύο μήνες (τι περίεργο που αυτή η προσωρινή αλλαγή έγινε τώρα -για να ευνοηθεί μήπως η δουλειά;), χάνει 50 εκατ. ευρώ. Λένε προσωρινή επιβάρυνση γιατί η τελική δίκη με τι σύμβαση θα πληρώνει η ΑτΕ θα κριθεί τον Ιούνιο του 2009» (ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ στις 21-05-08).