Όχι στην σκανδαλώδη παράδοση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη και της υπαίθρου της Ηπείρου στους νέους τσάρους

Με κάθε μέσο προσπαθεί το καθεστώς να κατοχυρώσει στην κοινοπραξία της Simos Foods με το ρωσικό fund Strategic Initiatives Capital Partners την διαδικασία πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη που διενεργείται από τον ειδικό εκκαθαριστή της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας. Ωστόσο μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί τόσο στην τοπική κοινωνία της Ηπείρου, δεδομένου ότι η εταιρία Simos Foods εμφανίζεται να χρωστάει περί τα 11 εκατ. ευρώ στην γαλακτοβιομηχανία (!), όσο και από τους ανταγωνιστές της που αντιδρούν στην αλλαγή των όρων του διαγωνισμού που έγινε τελευταία στιγμή για να ευνοηθεί η Ρώσικη κοινοπραξία παρά το γεγονός ότι δεν έκανε την μεγαλύτερη προσφορά. Στον διαγωνισμό συμμετέχουν, η κοινοπραξία του ρωσικού fund με την Simos Foods, πολυεθνική Lactalis, η ΤΥΡΑΣ(ΟΛΥΜΠΟΣ), η Τουρκική Coban και η συνεργασία των ΕΑΣ Ηπείρου με την ΒΙΚΟΣ Α.Ε. η οποία έχει και την στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Στο άρθρο με τίτλο ΄΄Καβγάς μνηστήρων για τη Δωδώνη Η αλλαγή όρων του διαγωνισμού μείωσε την αξιολόγηση της εταιρείας πυροδοτώντας την επιχειρηματική διαμάχη΄΄ ΤΟ ΒΗΜΑ (26/8/2012) http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=472058 διαβάζουμε: ΄΄Την περασμένη Τετάρτη 22 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, έληξε ο χρόνος υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων. Πριν από λίγες ημέρες, λόγω της αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΑΤΕ, κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξουν ορισμένοι όροι του διαγωνισμού. Ως εδώ όλα καλά. Ενας όμως από τους όρους που άλλαξε θέτει εκτός διαγωνισμού την εταιρεία Τυράς ΑΕ των αδελφών Σαράντη - όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν με επιστολή τους στον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα -, η οποία υπέβαλε και την υψηλότερη προσφορά, 28 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση του μετοχικού ποσοστού της ΑΤΕ στη Δωδώνη. Και έτσι αποκτά το προβάδισμα ο δεύτερος κατά σειρά, η εταιρεία Σίμος Foods ΑΕ, η οποία υπέβαλε προσφορά 25 εκατ. ευρώ.΄΄

΄΄Αναλυτικότερα ο νέος όρος που μειώνει την αξιολόγηση της Τυράς Α.Ε στον διαγωνισμό αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καταβληθεί το τίμημα. Ετσι οι αδελφοί Σαράντη δίνουν 10 εκατ. ευρώ μετρητά και 18 εκατ. ευρώ σε πέντε χρόνια. Στην επιστολή του ο κ. Σαράντης ζητεί την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών «προκειμένου ο διαγωνισμός να συνεχιστεί στο πλαίσιο της νομιμότητας και υπό καθεστώς πλήρους διαφάνειας, με την εξάλειψη των όρων που τέθηκαν δολίως και οι οποίοι ισοδυναμούν με ρήτρα αποκλεισμού για την εταιρεία μας και τέθηκαν παράνομα και καταχρηστικά με μόνο και αποκλειστικό σκοπό τη μη περαιτέρω συμμετοχή μας». Κάνουν επίσης λόγο για την άσκηση όλων των ένδικων μέσων που έχουν στη διάθεσή τους.΄΄

Σε άλλο άρθρο με τίτλο ΄΄ Σκιές στο πωλητήριο της Δωδώνης. Οι οφειλές του επίδοξου αγοραστή, οι καταγγελίες των συνεταιριστών, το σκάκι των Γάλλων και οι τραπεζίτες ΄΄ ΤΟ ΒΗΜΑ (9/9/2012) http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=473907&h1 διαβάζουμε:

΄΄Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο εκκαθαριστής έχει καταλήξει από τις 31 Αυγούστου στην επιλογή του αγοραστή της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας - έχει επιλέξει την κοινοπραξία της Simos Foods με ρώσους κεφαλαιούχους -, ωστόσο έχει αποφύγει ως τώρα να την κατακυρώσει, δεδομένου του μεγέθους των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί.΄΄
΄΄Παράλληλα στην τοπική κοινωνία η συγκεκριμένη επιλογή του διακινητή των προϊόντων της Δωδώνης στην Αττική έχει απαξιωθεί πλήρως, δεδομένου του γεγονότος ότι οι οφειλές του στην εταιρεία ανέρχονται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ, από τα οποία μόνο τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με εγγυήσεις, 3,7 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με δεύτερη υποθήκη σε κάποιο τυροκομείο της Βοιωτίας και 4,8 εκατ. ευρώ είναι ακάλυπτα.΄΄


Με
αναλυτικό υπόμνημα προς την κυβέρνηση οι ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών έκαναν βαριές καταγγελίες για "στήσιμο" του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΩΔΩΝΗΣ. ΄΄Συνεταιρισμοί: «Στημένος ο διαγωνισμός για τη Δωδώνη»΄΄ ΤΟ ΒΗΜΑ (10/9/2012) http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=474231

Στο υπόμνημα του προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος των συνεταιριστών Ιωαννίνων κ. Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης τονίζει τα εξής:

- «Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το διαγωνισμό για την πώληση του 67,77% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ από την ΑΤΕ, μάς οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο διαγωνισμός είχε εξ' αρχής μεθοδευτεί, προκειμένου να αναδειχθεί ως τελικός αγοραστής η εταιρεία SIMOS FOOD GROUP και η Ρωσικών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία SI Capital Partners.


Ο απερχόμενος Διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης, κατά την περίοδο της παραίτησής του από τη Διοίκηση της Τράπεζας και παρά την ύπαρξη συμφώνου εμπιστευτικότητας σε ισχύ, ανέφερε προ της αξιολόγησης των προσφορών ότι η καλύτερη προσφορά έχει υποβληθεί από τη SIMOS FOOD GROUP, επηρεάζοντας έτσι τους αξιολογητές.


Περαιτέρω, οι σύμβουλοι της ΑΤΕ παρανόμως ζήτησαν εγγράφως από τους συμμετέχοντες να συμφωνήσουν ότι ο τελικός Αγοραστής θα πρέπει να καταβάλει σε αυτούς 660.000 €, το οποίο και οι Ενώσεις αρνήθηκαν. Προφανώς, όσοι εκ των υποψηφίων αποδέχθηκαν αυτή τη ρήτρα, θα είχαν ευνοϊκότερη αξιολόγηση.


Επίσης, στις 10/8/2012, ζητήθηκε από τους υποψήφιους επενδυτές να υποβάλλουν Επικαιροποιημένη Δεσμευτική Προσφορά μέχρι τις 22/8/2012, εφαρμόζοντας νέα μέθοδο αξιολόγησης, με απώτερο σκοπό τον αποκλεισμό άλλων υποψηφίων.

Κανείς δεν υπολόγιζε ότι οι ΕΑΣ της Ηπείρου θα βρουν στρατηγικό συνεργάτη και θα καλύψουν το ποσό της οικονομικής τους προσφοράς (21,3 εκατομμύρια ευρώ), μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και σε μία περίοδο οικονομικής ασφυξίας των τραπεζών.

Παρ' όλα αυτά, οι ΕΑΣ της Ηπείρου κατόρθωσαν να βρουν αξιόλογο τοπικό επενδυτή, την εταιρεία ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) Α.Ε., η οποία θα κάλυπτε μετρητοίς το ποσό της οικονομικής προσφοράς, θα αναλάμβανε την αποπληρωμή των δανείων, τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη της εταιρείας και διασφάλιζε τους όρους συνεργασίας των Ενώσεων, των εργαζόμενων, των παραγωγών καθώς επίσης και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Για το σκοπό της υποβολής συμπληρωματικών στοιχείων, ζητήθηκε από τις Ενώσεις τριήμερη παράταση, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ
(!)(Η υπογράμμιση δικιά μας).


Τελικώς, στις 22 Αυγούστου, οι Ενώσεις υπέβαλλαν Επικαιροποιημένη Δεσμευτική Προσφορά, μαζί με Τραπεζική Επιστολή εκδοθείσα από την Εμπορική Τράπεζα, βεβαίωσης διατήρησης επαρκών διαθεσίμων κεφαλαίων για την αγορά του πακέτου μετοχών που κατείχε η ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ.

Στις 30/8 ζητήθηκαν από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ τα έγγραφα που αποδεικνύουν την εκχώρηση του ποσού κάλυψης της οικονομικής προσφοράς, τα οποία, κατόπιν συνεννόησης με τους συμβούλους της ΑΤΕ, διαβιβάστηκαν ηλεκτρονικά την επόμενη ημέρα, ενώ τα πρωτότυπα εστάλησαν την επόμενη Δευτέρα 3/9.

Το βράδυ της 31ης Αυγούστου ενημερωθήκαμε προφορικά ότι έχουμε αποκλειστεί από την περαιτέρω διαδικασία, ενώ στις 3/9 είχαμε έγγραφη (ηλεκτρονική) ειδοποίηση. Σε καμία από τις δύο ενημερώσεις δεν αναφέρθηκε ο λόγος του αποκλεισμού μας.

Στην αξιολόγηση των προσφορών για την αγορά των μετοχών, η οποία διέρρευσε στον Τύπο, αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι αμφισβητείται η κάλυψη της οικονομικής προσφοράς. Αυτός ο ισχυρισμός κάθε άλλο παρά ισχύει, καθώς οι Ενώσεις είχαν συμπεριλάβει στο φάκελο δεσμευτικής προσφοράς Εγγυητική Επιστολή ύψους 1.000.000 ευρώ, η οποία και θα κατέπιπτε υπέρ της ATEBank σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής του τιμήματος και ο εκκαθαριστής θα προχωρούσε στον επόμενο επιλαχόντα
".

Στο ίδιο κείμενο ο κ. Μπαλτογιάννης επισημαίνει ακόμη:

-"Η SIMOS FOOD GROUP είναι αντιπρόσωπος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ στην Αττική και χρωστάει στην τελευταία περί τα 11 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 2,5 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με εγγυήσεις, 3,7 εκατ. ευρώ είναι καλυμμένα με δεύτερη υποθήκη και 4,8 εκατ. ευρώ είναι ακάλυπτα. Βάσει δε του δημοσιευμένου ισολογισμού για το 2011, οι προκαταβολές για αγορές αποθεμάτων ανήλθαν στα 4,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανέρχεται στα 45,948 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 43,647 εκατ. ευρώ είναι βραχυπρόθεσμες.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η SIMOS FOOD GROUP θέλει να αγοράσει τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τα χρήματα της τελευταίας. (Η υπογράμμιση δικιά μας). Επίσης, στο πλαίσιο του αιτήματος για υποβολή Επικαιροποιημένης Δεσμευτικής Προσφοράς, η εταιρεία αυτή αντί να αυξήσει την οικονομική της προσφορά, τη μείωσε στα 20,6 εκατ. ευρώ, έχοντας πιθανότατα εσωτερική πληροφόρηση. (Η υπογράμμιση δικιά μας).

Εάν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η ζητούμενη αμοιβή από τους Συμβούλους της ΑΤΕ (660.000 ευρώ), προκειμένου να έχει ευνοϊκότερη αξιολόγηση, το τελικό τίμημα ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια ευρώ, όση είναι και η προσφορά των Ενώσεων.

Θα πρέπει να εξεταστεί εάν στη συγκεκριμένη επενδυτική εταιρεία που συνεργάζεται με τη SIMOS FOOD GROUP συμμετέχουν και Έλληνες επιχειρηματίες και τραπεζίτες, οι οποίοι θεώρησαν την αγορά των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ ως μία ευκαιρία να επανεισάγουν αναίμακτα στην Ελλάδα κεφάλαια που είχαν σταλεί στο εξωτερικό*.

Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω, προειδοποιούμε για μία ακόμα φορά όλους όσοι εμπλέκονται στο διαφαινόμενο σκάνδαλο ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη διεκδίκηση της εξαγοράς των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ εδώ.


Επαναλαμβάνουμε δε το αίτημά μας για παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, ώστε να σταματήσει εδώ και τώρα αυτή η εξέλιξη και να αποφασιστεί άμεσα η πώληση του 67,77% των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, βάσει και του άρθρου 8 του Καταστατικού της εταιρείας, στο προτεινόμενο από τις ΕΑΣ της Ηπείρου επενδυτικό σχήμα, το οποίο χαίρει της στήριξης όλης της Ηπειρωτικής κοινωνίας
».

Σε πρόσφατη επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (2/10/2012) προς τον Ειδικό Εκκαθαριστή της ΑΤΕ Α.Ε. κ. Νικόλαο Μαράντο, ζητάει να μη ληφθεί καμία απόφαση για τη Δωδώνη πριν από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και τονίζει ότι βάσει του άρθρου 8 παρ. 1 του Καταστατικού της Δωδώνης ΑΕ ΑΒΓΗ, ισχύει ο περιορισμός μεταβίβασης των μετοχών που κατέχει η ΑΤΕ σε άλλα πρόσωπα πλην των λοιπών μετόχων της εταιρείας.

http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=75349

Η εκτίμηση μας είναι ότι η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στα Ρώσικα κεφάλαια που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου, αποτελεί στρατηγική πολιτική επιλογή του Ρωσόδουλου καθεστώτος. Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρία της χώρας στον τομέα των τυροκομικών προϊόντων και πηγή πλούτου για την Ήπειρο, ωστόσο η επιλογή του καθεστώτος να θέσει την εταιρία υπό τον ουσιαστικό έλεγχο του Κρεμλίνου, δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός, καθώς έτσι σε συνδυασμό με τον ρώσικο έλεγχο της ΑΤΕ αποκτάει την δυνατότητα οικονομικού, άρα και πολιτικού ελέγχου του αγροτικού πληθυσμού της Ηπείρου, από όπου περνάει και η στρατηγική Εγνατία Οδός. Στην Πουτινική Ελλάδα, όπως και στην Πουτινική Ρωσία, δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη από τους νέους Τσάρους σημαντική οικονομική δραστηριότητα και μάλιστα εξαγώγιμη προς την Δύση, καθώς κάθε τέτοια δραστηριότητα θα είναι πάντα εν δυνάμει πυρήνας εθνικά ανεξάρτητης και σε αυτή την ιστορική φάση ευρωπαιόφιλης πολιτικής συσπείρωσης. Οι αυθόρμητες αντιδράσεις πάντως των κατοίκων της Ηπείρου και των άλλων εταιριών, συνεταιριστικών και μη που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, φαίνεται να δυσκολεύει την πολιτική διαχείριση της επιλογής του καθεστώτος και συνιστά μια πρώτη έντονη ενστικτώδη, εθνικοανεξαρτησιακή στο περιεχόμενο αντίδραση του λαού και του ντόπιου κεφαλαίου στην πολιτικοοικονομική εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία. Δεν γνωρίζουμε τι ελιγμό θα σκαρφιστούν οι πολιτικοί αυτοί χαμαιλέοντες στην υπηρεσία των ρώσων σοσιαλιμπεριαλιστών για να περάσουν αργά ή γρήγορα την επιλογή τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στηρίξουμε τον αγώνα των Ηπειρωτών που αντιστέκονται στον έλεγχο της Δωδώνης από τα νέα αληθινά αφεντικά- εισβολείς της χώρας.

* Σημείωση:. Εδώ οι συντάκτες της επιστολής επηρεασμένοι από την καθεστωτική γραμμή ψάχνουν την πηγή του κακού στους ντόπιους ανταγωνιστές τους και όχι σε αυτό που είναι μπροστά τους, δηλαδή στα ίδια τα ρώσικα συμφέροντα της συγκεριμμένης ρώσικης εταιρείας. Ένας από τους λόγους πάντως της αδυναμίας τους να κατανοήσουν το αληθινό παιχνίδι είναι ότι δεν ξέρουν ότι ο εκκαθαριστής, δηλαδή η ΑΤΕ, που μόλις πρόσφατα αρπάχτηκε χωρίς διαγωνισμό από την Πειραιώς κάνει ότι θέλει η Πειραιώς η οποία πριν ένα χρόνο και αθόρυβα αλώθηκε από τα μέσα από τη Ρωσία μέσω ενός ολιγάρχη στενού συνεργάτη του Πούτιν, που αγόρασε τάζαμπα μες στην αναμπουμπούλα της κρίσης το 10% της τράπεζας που είναι το σχετικά μεγαλύτερο και γι αυτό κυριαρχικό σήμερα μετοχικό πακέτο της.