Το καθεστώς μεθοδεύει την παράδοση του ελέγχου όλης της βιομηχανίας στη Ρωσία μέσω της πώλησης της ΔΕΠΑ
Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι με την παραχώρηση της ΔΕΠΑ στο ρώσικο κρατικό μονοπώλιο να του παραχωρήσει και τον έλεγχο της βιομηχανίας που καταναλώνει φυσικό αέριο, κυρίως της βαριάς βιομηχανίας. Οι ψηλές τιμές του φυσικού αερίου ήδη χρεωκοπούν τις βιομηχανίες, αφού η ΔΕΠΑ αγοράζει σήμερα το αέριο από τη Ρωσία 40% ακριβότερα απ
ʼ ό,τι οι χώρες της ΕΕ.Εάν η Ρωσία, σαν Γκάζπρομ ή σαν Σιντέζ, αποκτήσει το κλειδί του συστήματος της προμήθειας, θα μπορεί να ελέγξει απολύτως μονοπωλιακά όλο το φυσικό αέριο που θα κυλάει στους αγωγούς της με την επιβολή ακόμα πιο ψηλών τιμών διάθεσης φυσικού αερίου ώστε να συνεχίσει το σαμποτάρισμα, τον έλεγχο και την καταστροφή της βιομηχανίας και της χώρας, εκβιάζοντας τις χρεωμένες στη ΔΕΠΑ βιομηχανίες.
Γιατί, ταυτόχρονα με τις τιμές του φυσικού αερίου που η κυβέρνηση επέβαλε για να καταστρέψει τη βιομηχανία, σχεδιάζει να μεταφέρει στο νέο ιδιοκτήτη και τις σημερινές οφειλές των βιομηχανιών προς τη ΔΕΠΑ, χωρίς δεσμευτικές ρυθμίσεις για ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Αν η ιδιοκτησία της ΔΕΠΑ περάσει στο ρώσικο ναζιστικό μονοπώλιο, αυτό θα μπορεί οποτεδήποτε να ζητάει επιλεκτικά την άμεση εξόφληση των οφειλών, οπότε είτε θα κλείνει τις πιο υπερχρεωμένες βιομηχανίες είτε θα τις εξαγοράζει, εφόσον ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο, είτε θα εκβιάζει με αυτό τον τρόπο τους ιδιοκτήτες τους. (Εξαιρούνται εδώ οι ηλεκτροπαραγωγές βιομηχανίες των ανατολικών ολιγαρχών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο γιατί όποια και αν είναι η τιμή του αυτοί πληρώνονται το κόστος του και τη λειτουργία του εργοστασίου συν πάντα ένα εξασφαλισμένο κέρδος. Έτσι έχει μοιράσει τη λεία της ενέργειας το καθεστώς).
Μια τέτοια μη ανατολική υπερχρεωμένη από τους σαμποταριστές βιομηχανία στη ΔΕΠΑ είναι η στρατηγική Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη, που χρωστά στη ΔΕΠΑ 70 εκατ. ευρώ, για την οποία είχε γίνει στο παρελθόν συζήτηση μεταξύ του τότε πρωθυπουργού Καραμανλή και του Αλεξέι Μίλερ, προέδρου της Γκάζπρομ τον Απρίλη του 2007 (Καθημερινή, 15/4/2007). Η ΕΘΕΛ, τα λεωφορεία, χρωστά 15 εκατ. ευρώ.
Στην ανησυχία των βιομηχάνων της ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τις απαιτήσεις του νέου ιδιοκτήτη της ΔΕΠΑ για άμεση εξόφληση των χρεών τους, η κυβέρνηση έβαλε τη ΔΕΠΑ να ζητήσει εγγυήσεις για τις οφειλές τους αφήνοντας τους παραγωγούς να ελπίζουν ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα είναι δεσμευτικές για το νέο αγοραστή. Οι εγγυήσεις είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση της
Gasprom, αλλά η καθαρή δέσμευση των Ρώσων, ως νέων ιδιοκτητών, για τη ρύθμιση των χρεών δεν θα εξασφαλιστεί από την κυβέρνηση. Θα αφήσουν το παράθυρο για τους εκβιασμούς των παραγωγών εκείνων της ενέργειας που δεν είναι ανατολικοί, και φυσικά ο ανατολικός ολιγάρχης Μυτιληναίος θα αντιμετωπιστεί ως κεφάλαιο δικό τους.Από στοιχεία που δόθηκαν τον Οκτώβριο του 2012 σε ερώτηση στη βουλή οι παραγωγοί της ενέργειας χρωστούν στη ΔΕΠΑ τα εξής ποσά: Μυτιληναί
oς- ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: 53.278.665,61 ευρώ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER AE: 54.579.480,75 ευρώ- PROTERGIA AE: 74.799.501,73 ευρώ. Σύνολο: 182.657.648,09 ευρώ -ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ: 144.145.504,31 ευρώ - MOTOR OIL: 34.953.943,72 ευρώ-ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟ/ΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (εταιρεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ):6.184.610,92 ευρώ.Τα χρέη των βιομηχανιών ηλεκτροπαραγωγής προς τη ΔΕΠΑ, οφείλονται στο βάθος στο χαράτσι που μπήκε μέσω ΔΕΗ σε συνδυασμό με το κίνημα «δεν πληρώνω τη ΔΕΗ» που το στήριξαν στην πράξη όλα τα κόμματα και που επέτρεπε και σε άλλους από αυτούς που πραγματικά δεν μπορούσαν να μην πληρώνουν ούτε το ηλεκτρικό. Οι καταναλωτές δεν πληρώνουνν τη ΔΕΗ και η ΔΕΗ δεν έχει να πληρώσει τους ηλεκτροπαραγωγούς και αυτοί με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τη ΔΕΠΑ. Οι κυβερνήσεις είναι που αντί να κάνουν πολιτική για τον ίδιο τον κοινωνικό τομέα του κράτους, μετέτρεψαν τη ΔΕΗ σε τράπεζα άτοκων δανεισμών των φτωχών αλλά και αρκετών μπαταχτζήδων, αφού ο τελευταίος και συνήθως εκπρόθεσμος λογαριασμός που πληρώνεται από τους καταναλωτές, έχουν δεν έχουν να πληρώσουν, είναι ο δικός της. Έτσι, το έλλειμμα της ΔΕΗ από τους απλήρωτους λογαριασμούς έφτασε να είναι πάνω από 1,3 δις. Αυτό το έλλειμμα απλώνεται σε όλο τον κλάδο της ενέργειας και στην ηλεκτροπαραγωγή.
Η κυβέρνηση ανέβαλε την κατάθεση προσφορών για τη ΔΕΠΑ από τις 12 Απριλίου στο τέλος του μήνα, χωρίς να αναφέρει ποτέ σαν σημαντικό ζήτημα την εξασφάλιση δεσμευτικής για το νέο αγοραστή ρύθμισης των χρεών των βιομηχανιών.
Η πώληση της ΔΕΠΑ στο ρώσικο ναζιστικό μονοπώλιο δεν είναι «ιδιωτικοποίηση», όπως την παρουσιάζει σύσσωμο το διακομματικό ρωσόδουλο καθεστώς, αλλά υποδούλωση στο ρώσικο ιμπεριαλιστικό μονοπώλιο. Η ναζιστική συμμορία της «ΧΑ» έχει ήδη δείξει το δουλικό της χαρακτήρα, όταν δήλωσε ότι πρέπει να εγκατασταθεί ρώσικος στρατός στα σύνορα για να φυλάει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Ξετσίπωτα και ο ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση δέκα βουλευτών του στη Βουλή κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ρίξει τους Ρώσους στην πώληση και να μην τολμήσει να δώσει στους Δυτικούς τη ΔΕΠΑ!
Τιμή στο ξεπούλημα της χώρας δεν υπάρχει. Η πώληση της ΔΕΠΑ πρέπει να ακυρωθεί.