ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣΠΑΝΤΟΥ (φ.351, 04-05-00)
ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ
Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Ή Η ΛΑΛΙΩΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝ
Το χαρακτηριστικό του μετεκλογικούτοπίου είναι οι εσωκομματικές συγκρούσεις στη ΝΔκαι το ΣΥΝ, όπως και οι εκκαθαρίσεις που έκανε ομίτης σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδοκρατικών μηχανισμών στο ΠΑΣΟΚ.
Οι αποχωρήσεις των αποκεφαλισμένωνιαννόπουλου, Αρσένη και Βενιζέλου δεν έγιναναθόρυβα. Ο Αρσένης άφησε αιχμές κατά εκδοτικώνσυγκροτημάτων, εννοώντας τον Λαμπράκη, που τονλέμησε στα θέματα της παιδείας. Αυτή ήταν μιαμεγάλη πολιτική νίκη για τους Σημίτη-Λαλιώτηγιατί ο Αρσένης πίστεψε ότι τον έφαγε οφιλοευρωπαίος Λαμπράκης και όχι η ρωσόφιλη κλίκαγια λογαριασμό του ψευτοΚΚΕ και του ΣΥΝ. Ακριβώςγια να μη φανεί η πηγή του χτυπήματος η κλίκα δενέβαλε επ' ευθείας δικό της υπουργό Παιδείας, αλλάένα υπουργό Παιδείας που έχει ταυτόχρονα τηνεμπιστοσύνη του Λαμπράκη, όπως είναι ο παλιός τουυπάλληλος Π. Ευθυμίου. Έτσι και οι φαιοκόκκινοινικάνε γιατί ο Ευθυμίου καταβαίνει στο υπουργείομε γραμμή υποταγής στην ΟΛΜΕ, και ο Λαλιώτης,δηλαδή ο αληθινός Σημίτης, ο μη ευρωπαίος Σημίτηςδεν εκτίθεται. Ο Γιαννόπουλος ήταν πιο συνεπήςκαι ίσως οξυδερκής γιατί αυτός κατηγόρησε τοευτοΚΚΕ, αλλά και τους κομματικούς μηχανισμούςυ τον υπονόμευσαν. Όμως ο Βενιζέλος δενκατάλεβε τίποτα για το ποιός τον έφαγε γιατί πάλιμίτης έβαλε έναν φιλοευρωπαίο να τοντυπήσει, τον Πάγκαλο. Έτσι ο χοντρός που είχευποστηρίξει με τόσο πάθος τη μεταρύθμιση Αρσένηκαι είχε καυτηριάσει όλα τα "κινήματα" τουΠερισσού είναι πολύ δύσκολο να βρει την πηγή τωντυπημάτων. Ο Πάγκαλος μόλις διορίσθηκε στη νέατου υπουργική θέση, πρέπει να πήρε το πράσινο φωςαπό το Σημίτη για να υπονομεύσει τον Βενιζέλο.εν εξηγείται αλλιώς, παρά μόνο με εντολή Σημίτη,ως ξαφνικά ο Πάγκαλος βάλθηκε να κατηγορεί τονΒενιζέλο για "μαύρες" τρύπες στο υπουργείο,τη στιγμή που η αμέσως προηγούμενη υπουργός ήτανλισάβετ Παπαζώη!
Η νέα γενιά λαλιωτικών-σημιτικώνυπουργών αμέσως μόλις διορίστηκε άρπαξε τομαχαίρι της εκκαθάρισης των προηγούμενων.Παράδειγμα η Μιλένα Αποστολάκη, υφυπουργόςΑνάπτυξης που καθαίρεσε από το ραδιόφωνο τον γ.γ.μπορίου Στέλιο Αγγελούδη, πριν του τηλεφωνήσειγια να ζητήσει την παραίτησή του. Η ΜιλέναΑποστολάκη ήταν σύμβουλος του Βενιζέλου στουργείο Ανάπτυξης και προφανώς θα είχεκαθήκοντα βιομηχανικού σαμποτάζ. Δεν εξηγείταιως πήρε τη θέση του υφυπουργού δίχως νααναγγείλει στον ως εκείνη τη στιγμή προϊστάμενότης Βενιζέλο, ενώ η ίδια γνώριζε σύμφωνα με άρθροτου Βήματος. Ο Βενιζέλος έγινε έξαλλος, σύμφωναμε το ίδιο δημοσίευμα, έξαλλος με τη διπροσωπίατης Αποστολάκη. Ο ίδιος ο Σημίτης έχει υποδείξεισαν άξονα πολιτικής "την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ","την αιμοδότηση του Κινήματος με νέα πρόσωπα,αρχής γενομένης από όσους συστρατεύθηκαν από τιςαρχές του έτους για την εκλογική νίκη της 9ηςΑπριλίου" (Βήμα, 30/4). Το Βήμα ονομάζει τηνκίνηση αυτή "περεστρόϊκα"
Όπως δήλωσε η Αννουσάκη που έμεινεεκτός Βουλής καταγγέλλοντας τους κομματικούςμηχανισμούς "το σχέδιο ήταν να φύγουν οιαλιοί", εκτός από τον "αιωνόβιο" Λαλιώτη, ενώ οιαννόπουλος "κατηγόρησε την επιλογή Σημίτηνα βάλει στις λίστες διάφορα πρόσωπα, τα οποίααρακτήρισε "εισοδιστές" (Ελ. Τύπος, 15/4).κληρή στάση κράτησε και ο Παπαθεμελής πουμίλησε για υπονόμευση.
Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο κυβερνητικούεκτρώματος φαίνεται ότι αποτελεί το υπουργείοξωτερικών όπου οι παραιτήσεις και οι αλλαγέςροσώπων τείνουν να γίνουν κανόνας. Ο Γ.Παπανδρέου πρέπει να μετατρέψει το υπουργείο σεάντρο της ίντριγκας, της συνωμοσίας τουραξικοπηματισμού και της αδιαφάνειας, δηλαδήένα καθαρά ρώσικο υπουργείο. Γι' αυτό παρακάμπτεικαι αγνοεί τους διπλωματικούς υπαλλήλους καιδουλεύει με τους πολλούς συμβούλους του. Τοφαινόμενο κατάγγειλε ο Μητσοτάκης, ο οποίοςδείχνει σημάδια ανάκαμψης, και τον στήριξε οκαθηγητής Διεθνών Σχέσεων και υποψήφιος της Ν.Δ.,. Βαληνάκης που δήλωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου "έχειμείνει απόλυτος μονοκράτορας στο υπουργείοξωτερικών" και ότι αυτό συνδέεται με "τηνροσπάθεια αποδυνάμωσης άλλων φωνών στο χώρο τηςεξωτερικής πολιτικής που είναι απαραίτητο ναακούγονται" (Ελ. Τύπος, 15/4).
ΟΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ
Όλα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα για τονφιλοσημιτικό Καραμανλή που τώρα τον ενδιαφέρεινα ρίξει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, και ναροχωρήσει στο πνεύμα των διακομματικώνεπιτροπών και της συναίνεσης. Γι' αυτό έκανε μίαδική του μίνι εκκαθάριση στο κόμμα καθαιρώνταςτον φιλοευρωπαίο και αντιλαλιωτικό Λιάπη από μίασημαντική οργανωτικά θέση αυτή του ΓραμματέαΠολιτικού Σχεδιασμού, στην οποία τοποθετήθηκε οεϊμαράκης. Ο Λιάπης είχε εκφράσει τη διαφωνίατου τόσο στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας,όσο και στο θέμα της προεκλογικής προπαγάνδας,ενώ βρισκόταν σε διαρκή σύγκρουση με τονλιωτόπουλο. Μετά την ήττα έβαλε επιτακτικά τοέμα του Σπηλιωτόπουλου με αποτέλεσμα να δεχθείτο χτύπημα από τον Καραμανλή. Βέβαια, ολιωτόπουλος δεν κουνήθηκε από τη θέση του. ΟΚαραμανλής ακολουθώντας τη συνταγή Σημίτηκράτησε παλαιά στελέχη έξω από τη σύνθεση τωντομέων που αναλογούν σε υπουργεία της σκιώδουςκυβέρνησης, εκπαραθύρωσε άλλα από τουςσημαντικούς τομείς και τοποθέτησε νέους δικούς,όπως τον Καλό (τομέας Εθνικής Παιδείας καιΘρησκευμάτων), τον Νάκο (Αγροτικής Ανάπτυξης) καιτον Παπαθανασίου (Ναυτιλίας και Τουρισμού).Τοποθέτησε επίσης στον τομέα Υγείας και Πρόνοιαςτον προερχόμενο από την ΠΟΛΑΝ Απ. Κακλαμάνη.ενικά φρόντισε όσο ήταν δυνατό να τοποθετήσειτους νέους απέναντι στους υπουργούς που πολιτικάανήκουν στη ρωσόφιλη φράξια ώστε να μην υπάρχειυσιαστική αντιπολίτευση, και τους σοβινιστέςαπέναντι στους ευρωπαίους ώστε νααλληλοφθείρονται. Φρόντισε όπως πάντα νακρατήσει ικανοποιημένη την ομάδα Μητσοτάκηδίνοντας στην Μπακογιάννη τον τομέα ΕθνικήςΆμυνας και Ανάπτυξης.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θαδιαλύσει τις ΟΚΕ (Ομάδες Κοινοβουλευτικού Έργου)ι οποίες εκλέγονταν με ψηφοφορία μεταξύ τωνμελών της κοινοβουλευτικής ομάδας. Αυτέςαποτελούν θεσμό σχετικής εσωκομματικήςδημοκρατίας και συγκεντρώνουν τα στελέχη πουέχουν την πιο έντονη δράση απέναντι στον Λαλιώτηκαι στην αυτοκρατορία του Κόκκαλη. Στο νέο σχέδιοδύο ή τρεις βουλευτές θα βρίσκονται κάτω από τοναντοδύναμο τομεάρχη. Όλο αυτό το νέο οργανωτικόσχέδιο έχει σα στόχο να τοποθετήσει στοεριθώριο και να αδρανοποιήσει τα εβερτικά καιμητσοτακικά στελέχη, που ήδη έχουν υποβαθμισθεί (Ταέα,
25/4).Άλλο ένα τέτοιο "κολπάκι" είναικαι η μελλοντική ανάθεση οργανωτικών τομέων σεεξωκομματικά τεχνοκρατικά (όπως διατείνεται οΚαραμανλής) στελέχη, σε "μάνατζερς".
Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ Ή Η ΛΑΛΙΩΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ
Το στρατηγικό αυτό σχέδιο εκκαθάρισηςστο οργανωτικό επίπεδο μεταφράζεται στολιτικό επίπεδο με τη θεωρία του συναίνεσης"και του ανοίγματος στο "μεσαίο χώρο", τηνλήρη δικαίωση δηλαδή του Λούλη, που ποτέ δενέπαψε να βρίσκεται στο πλευρό του Καραμανλή. ΛέειΚαραμανλής σε συνέντευξη του στον Ελ. Τύπο,
Τη σούπα της συναίνεσης τη χαλάνε δύοαράγοντες: Ο ένας είναι η ακροδεξιά τάση της Ν.Δ.,όπως αυτή εκφράστηκε από τον Ανδρεουλάκο στηνφοφορία για γραμματέα της Κοινοβουλευτικήςμάδας όπου αυτοπροτάθηκε ενάντια στονυποστηριζόμενο από την ηγεσία Σιούφα και πήρε 23ήφους. Στην ίδια γραμμή βρίσκεται και οσοβινιστής Καρατζαφέρης που χαρακτηρίζει"γλυκανάλατο" το μεσαίο χώρο, ενώ για νακαλυφθεί από μία ενδεχόμενη επίθεση της ηγεσίαςμετατράπηκε σε …αντιρατσιστή και έστειλε μήνυμαστην κυβέρνηση της Πορτογαλίας εκφράζοντας τησυμπαράστασή του στην προσπάθειά της για τηναντιμετώπιση ρατσιστικών κρουσμάτων που έχουνξεσπάσει στη χώρα!!!
Ο άλλος είναι το κεντρικό θέμα τηςνοθείας που του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η Χώρα τουΤράγκα, με αποτέλεσμα να δεχθεί τα πυρά τουλιωτόπουλου για "παραπληροφόρηση", ότανΤράγκας εξαπέλυσε επίθεση στον Ελεύθερο Τύπο γιααμηλούς τόνους. Η νοθεία που έκανε το ΠΑΣΟΚ στιςεκλογές με τις παράνομες ελληνοποιήσειςφαίνεται να είναι τόσο σκανδαλώδης που δενμπορεί να κουκουλωθεί. Ο θόρυβος που ξεσήκωσε οΤράγκας συσπείρωσε αρκετά στελέχη της ΝΔ, μεαποτέλεσμα ο Καραμανλής να αναγκαστεί να κάνειερωτήσεις στη Βουλή. Στη συνέχεια έστησε μίαεπιτροπή διερεύνησης... Όμως η επίσημη θέση δενέχει αλλάξει ότι δεν τίθεται θέμα νοθείας καιεπαναληπτικών εκλογών, αλλά θέμα "παράνομωνελληνοποιήσεων". Καταβάλλονται οι μεγαλύτερεςροσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι, και μίατακτική είναι να μπαίνουν ελληνοποιήσεις καιρουσφέτια στον ίδιο κουβά. Η ιστορία τωνελληνοποιήσεων είχε ξεκινήσει ήδη από το Γενάρηόταν το ΠΑΣΟΚ προώθησε για ψήφιση ένα νομοσχέδιογια απόδοση ιθαγένειας εξπρές σε ομογενείς. Αυτότο νομοσχέδιο ψηφίστηκε με μόνη την αντίδρασητης ΝΔ. Με τις μεθοδεύσεις των κρατικώνμηχανισμών το εκλογικό σώμα αυξήθηκε κατά 247.095άτομα. Όπως αναφέρει η Εστία, αυτό δημιουργείτεράστια ερωτηματικά όταν τα τέσσερα τελευταίαρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε μόλιςκατά 100.000 άτομα (!), και οι αντίστοιχεςελληνοποιήσεις σύμφωνα με την επίσημηανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών ανήλθαν σε22.549, ενώ ο ρυθμός εκκαθαρίσεως των εκλογικώνκαταλόγων από θανόντες έχει αυξηθεί. Σύμφωνα μετον Αδέσμευτο Τύπο (13/4),
Ο δρόμος προς μία εκκαθαρισμένη ΝΔ δενα είναι εύκολος. Ακόμα και ο Κύρτσος έκφρασε απότις στήλες του φόβους για χαμήλωμα τωναντιπολιτευτικών τόνων και "ιδεολογικήσύγχυση". Πάντως οι ακροδεξιοί δεν θααποτελέσουν αληθινό πρόβλημα για τον Καραμανλή.Αυτός είναι ένας όχλος παλιανθρώπων χωρίς δικότους πολιτικό κύρος. Νομίζουμε άλλωστε ότι οΚαραμανλής τους χρειάζεται για να εκκαθαρίσειτους αληθινούς εχθρούς του που είναι πάντα οιφιλοευρωπαίοι της Ν.Δ. Αυτοί είναι μιαεκκαθάριση.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝ
Την ίδια στιγμή στον ΣΥΝ μάχονται οιυπέρμαχοι της σύμπλευσης με τις δυνάμεις της"αριστεράς" με επικεφαλής τον κνίτη Αλαβάνοκαι η λεγόμενη "εκσυγχρονιστική" τάση μεεπικεφαλής τον Γεωργακόπουλο και Μπίστη πουσηκώνει τη σημαία της συμμαχίας με το ΠΑΣΟΚ τοεωρεί προοδευτικό φιλοευρωπαϊκό κόμμα.
Η σύγκρουση προήλθε ύστερα από τηνέντονη αμφισβήτηση τόσο της πολιτικής όσο καιτης ηγεσία του ΣΥΝ από τον Γεωργακόπουλο. Στοσχετικό άρθρο του μάλιστα ανέφερε ότι στον ΣΥΝκυριάρχησε μόνο το "σφυροδρέπανο". Αντίθεταστης στήριξε τον Κωνσταντόπουλο και μίλησεμόνο για ανάγκη σύμπλευσης με το ΠΑΣΟΚ. Σεσχετική ερώτηση όμως που του έγινε αν πρόκειταινα αποχωρήσει από τον ΣΥΝ, άφησε ανοιχτό τοενδεχόμενο. Την πιθανότητα της αποχώρησηςεξετάζουν όλα τα στελέχη της"εκσυγχρονιστικής" πλευράς. Ο Μπίστης είναικλειδί σε όλη αυτή την ιστορία. Αυτός θαφροντίσει να μη φύγουν οι δημοκράτες από τον ΣΥΝ.Αν φύγουν θα τους διασπάσει. Αν η φράξια που φύγειείναι σημαντική θα πάει μαζί τους για να μην τουςαφήσει να αποδεσμευτούν πολιτικοϊδεολογικά απότην τανάλια ΣΥΝ-Λαλιώτη. Δεν είναι τυχαίο που ήδηστάση του της παροχής στήριξης στονΚωνσταντόπουλο σαν απάντηση στην πρόκλησηεωργακόπουλου έφερε τη διάσπαση στο στρατόπεδοτων "εκσυγχρονιστών". Οι εξελίξεις πουαναμένονται να είναι ραγδαίες έως το συνέδριοτου ΣΥΝ στα τέλη Ιούνη θα φανερώσουν περισσότεραγια το χαρακτήρα του, αλλά και για τις προθέσειςτων τάσεων μέσα στον ΣΥΝ. Πάντως η KGB δεν θα αφήσειτην δημοκρατική τάση του ΣΥΝ ναανεξαρτητοποιηθεί δίχως να της χώσει και μάλισταστην ηγεσία, εισοδιστές.Η "κεντροαριστερά"του ΠΑΣΟΚ και ο "μεσαίος" χώρος της ΝΔ, οιδιακομματικές επιτροπές που υποστηρίζουν η ΝΔκαι ο ΣΥΝ, η πολιτική συνολικά της ρωσόφιληςφράξιας έτσι όπως εκφράζεται μέσα στα διάφορακόμματα οδεύει ταχύτατα προς το οικουμενικόφαιοκόκκινο μέτωπο. Το ψευτοΚΚΕ εκρωσισμένο,γνήσιο πρακτορείο, αποτελεί το σταθερό παράγονταστον οποίο προσανατολίζονται όλοι, δηλαδή τομαέστρο της ορχήστρας. Σ' αυτές τις σκοτεινέςεποχές πρωτοπόρο ρόλο θα παίξει η αντίσταση τωνδημοκρατών και προοδευτικών ανθρώπων από όλουςτους χώρους ενάντια στους φαιοκόκκινους. Ο ρόλοςτης ΟΑΚΚΕ θα είναι καθοριστικός.