Επίσημη σελίδα ΟΑΚΚΕ

 Χαλκοκονδύλη 35, τηλ-φαξ: 2105232553 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Η. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕ ΟΑΚΚΕ ΣΤΗΝ EΡΤ ΣΤΙΣ 31 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΑΚΚΕ ΣΤΙΣ 26 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

   

 

ΝΕΑ ΑΝΑΤΟΛΗ

Νέα Ανατολή αρ.φ.559 (εδώ μπορείτε να βρείτε τα φύλλα από φ.486-Μάρτης 2013-και νεώτερα)

  Που μπορείτε να βρείτε την έντυπη έκδοση της Νέας Ανατολής

1pag559

 

crisis russia

Άρθρα Αναφοράς

OAKKE WEB TV

Εκδόσες Μεγάλη Πορεία

ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

http://www.antinazi.gr/ 

www.antinazi.gr

ΑΝΤΙ ΝΑΖΙ

 

Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ, Η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΕΑΣ-Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

’Ηταν Απρίλης του 2021 όταν ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού (ΣΕΥ) των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) για τη δημιουργία στον ίδιο χώρο «κυβερνητικού πάρκου» δηλαδή τη μετεγκατάσταση εκεί υπουργείων και ανεξάρτητων Αρχών. Αλλά στην πραγματικότητα ήταν η ανακοίνωση για την απαξίωση της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας με στόχο το κλείσιμό της ή το ξεπούλημά της σε εταιρείες που εξυπηρετούν τα ρωσικά συμφέροντα όπως είναι ο σημερινός φερτός «στρατηγικός επενδυτής», η σλοβάκικη MSM EXPORT.

Έτσι ΕΑΣ και ξένες εταιρείες αντί να εξυπηρετούν την άμυνα της χώρας ή να παράγουν πολεμικό υλικά για την ΕΕ (που θα το στείλει στην Ουκρανία ή θα το κρατήσει η ίδια για την άμυνά της) θα χρησιμοποιήσουν τα λεφτά της ΕΕ για να δυναμώσουν το φιλορώσικο κεφάλαιο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ή κάποια μέρα να παράγουν βλήματα για το ρωσικό ναζιστικό στρατό.

 Το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Μητσοτάκη ήταν να σταματήσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων στον Υμηττό το Δεκέμβριο του 2022, ώστε από 1/1/2023 να αρχίσει η μετεγκατάσταση του ΣΕΥ (Συγκροτήματος Εργοστασίων Υμηττού) σε ιδιόκτητη έκταση των ΕΑΣ στο Λαύριο. Μερικές μέρες μετά από αυτές τις εξαγγελίες έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης στην οποία «δηλώθηκε ότι αφ’ ενός θα διατηρηθεί η παραγωγική λειτουργία του ΣΕΥ ως έχει και αφ’ ετέρου ότι το σύνολο των εγκαταστάσεών του θα μεταφερθούν στην έκταση της εταιρείας στο Λαύριο, η οποία είναι 600 στρέμματα και άρα μπορεί να φιλοξενήσει μαζί με τα υπάρχοντα και τα επιπλέον κτίρια που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση του»( https://www.datajournalists.co.uk/2024/04/08/eas-vomva-gia-tin-amyna-tis-choras/). Στη συνέχεια ανατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ στην εταιρεία Deloitte η μελέτη για τη μετεγκατάσταση. Η εταιρεία υπέβαλε τον Δεκέμβριο του 2021 ένα Σχέδιο στο οποίο εξετάζει τις πιθανές περιοχές μετεγκατάστασης, με βάση τον πιο σύντομο χρόνο και το μικρότερο κόστος μετεγκατάστασης. Η μελέτη «χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τη διατήρηση της παραγωγικής δυνατότητας της εταιρείας, επιλέγει αντί του Λαυρίου, τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στην Μάνδρα Αττικής» (στο ίδιο).

Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί οι απαιτούμενοι διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ για τη μετεγκατάσταση της Διοίκησης, των γραμμών παραγωγής, και του καλυκοποιείου στους ανακαινισμένους χώρους της Μάνδρας, με αποτέλεσμα να μην προχωράει η κατασκευή των κτιριακών και άλλων υποδομών που απαιτείται για αυτή τη μετεγκατάσταση. Δεν υπάρχει ακριβές σχέδιο μετεγκατάστασης για τις γραμμές παραγωγής και για το αν θα πάνε όλες στη Μάνδρα ή κάποιες θα πάνε στο Λαύριο ή κάπου αλλού. Επίσης δεν έχει ξεκινήσει ο δεύτερος διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την απεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών, της γραμμής παραγωγής του πυραύλου IRIS-T και του καλυκοποιείου από τον Υμηττό και την μετεγκατάσταση τους στους ανακαινισμένους χώρους της Μάνδρας. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί τι πρόβλεψη υπάρχει για τις υπόλοιπες γραμμές παραγωγής και τον εξοπλισμό (Οβιδοποιείο, Μηχανουργείο, Βλητικός Σταθμός), που μπορεί να μεταφερθούν σε νέες εγκαταστάσεις στο Λαύριο, ή στις αποθήκες των ΕΑΣ στα Δερβενοχώρια. Και ενώ έχουν γίνει σχέδια και μελέτες για το Κυβερνητικό Πάρκο, τίποτα μα τίποτα δεν έχει γίνει για την μετεγκατάσταση της παραγωγής!

«Υπάρχει μια μεθοδευμένη πορεία και τακτική απαξίωσης, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο κλεισίματος των ΕΑΣ και της ανάπτυξης του «Κυβερνητικού Πάρκου», δηλώνει στους Data Journalists ο Γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένωνστο ΣΕΥ και Εκπρόσωπος των Εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΑΣ» ( https://www.datajournalists.co.uk/2024/04/03/pyrkal-tria-chronia-meta-kyvernitiko-parko-i-kyvernitiko-kolpo/).

Ταυτόχρονα σε αυτά τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση δεν έδινε παραγγελίες στα ΕΑΣ κάνοντας ακόμη πιο προβληματική τη λειτουργία τους. «Ενώ είχε εξαγγείλει επίσημα ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος πακέτο συμβάσεων αξίας 300 εκατ. ευρώ για τα ΕΑΣ, η ανάθεση δεν έγινε ποτέ, λόγω της επικείμενης μετεγκατάστασηςτ ου ΣΕΥ» (στο ίδιο).

Η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος (ΟΕΧΒΕ) στην ανακοίνωσή της για την καταγγελία της συμφωνίας των ΕΑΣ με τη σλοβάκικη της 4-7-2024 με τίτλο: « ‘‘ΕΑΣ: Μια κοινοπραξία «βαβέλ» ορισμένου χρόνου και μηδενικής προοπτικής. Ποιος τελικά διοικεί τα ΕΑΣ;’’», καταγγέλλει την πορεία της διάλυσής τους και την παράδοσή τους στους φιλορώσους Σλοβάκους. Γράφουν: «Η αμυντική – βιομηχανική υποδομή της χώρας απομειώνεται δραστικά, η παραγωγική ικανότητα και προοπτική της Εταιρείας υπονομεύεται άμεσα με πειστήριο στοιχείο τον όρο περί διατήρησης της Κοινοπραξίας, ακόμη και στην περίπτωση της εκκαθάρισης εν λειτουργία των ΕΑΣ!

Ενδεικτικά της «υφαρπαγής» και της «υποεπένδυσης»:

-η παντελής έλλειψη προληπτικής συντήρησης στο Εργοστάσιο του Λαυρίου, που βρίσκεται στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας,

-η ενεργοποίηση, χωρίς εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, του γομωτηρίου που σήμερα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω ζημίας στο σύστημα πυρόσβεσης (πλημμύρισαν ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις),

-τα ερωτήματα που βάσιμα προκύπτουν για την κατάσταση των υποδομών υποδοχής καθαρισμού καζανιών και βλημάτων με σοβαρότατες δυνητικές επιπτώσεις για εργαζόμενους και περιβάλλον,

-ένα σύνολο ζητημάτων παραγωγικής λειτουργίας, συνθηκών ή κινδύνων υγείας και ασφάλειας που σεβόμενοι το απόρρητο της Αμυντικής Βιομηχανίας δεν αναφέρονται,ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων που απασχολείται σε σχέση ακόμη και με τις στοιχειώδεις πάγιες ανάγκες.

-Απουσιάζουν δεσμεύσεις για διάσωση, διασφάλιση και δημιουργία θέσεων δουλειάς, σε κανένα σημείο δεν προβλέπεται η μετατροπή των συμβασιούχων σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου ή η βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας τους, ούτε η θέσπιση ειδικοτήτων, την ώρα που συνάδελφοι με τεχνογνωσία αποχωρούν μαζικά είτε λόγω της επισφαλούς σχέσης απασχόλησης και των χαμηλών μισθών, είτε εξαιτίας των εκδικητικών πρακτικών «φύγε συ έλα συ» που υιοθετεί η διοίκηση των ΕΑΣ ή των διακρίσεων θεωρώντας «κάποιους πληβείους και κάποιους πατρικίους».

Η Διοίκηση των ΕΑΣ έχει διαχειριστεί περισσότερα από 160 εκατ. €–χρήματατωνΕλλήνωνφορολογουμένων–τατελευταίατέσσεραχρόνια, όταν:

-το Συγκρότημα Εργοστασίων του Υμηττού «θυσιάστηκε» ώστε οι Σλοβάκοι της «Κοινοπραξίας» να φέρνουν τα μεταλλικά μέρη του βλήματος 155 mm και να επωφελούνται τα μέγιστα από τις υπεραυξημένη ζήτηση και τιμή του,

-το Συγκρότημα Εργοστασίων του Αιγίου παραμένει σε παραγωγική αδράνεια αναμένοντας ακόμη την κατασκευή σύγχρονου βιομηχανικού κτιρίου,

-το Συγκρότημα Εργοστασίων της Μάνδρας απαξιώνεται παραγωγικά και σε επίπεδο υποδομών, έχοντας ως έργο μια ζημιογόνα συμφωνία,

-οι αποθήκες στα Δερβενοχώρια βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη με σοβαρούς κινδύνους να ελλοχεύουν.» (https://www.oexbe.gr/images/anakoinoseis/an24/an19dt040724.pdf).

 

ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΒΙΔΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στα μέσα του 2023 το ΥΠΟΙΚ (Υπουργείο Οικονομικών) ως ιδιοκτήτης, αλλά χωρίς να είναι αρμόδιο (γιατί η λειτουργία των ΕΑΣ εποπτεύεται από υπουργείο Άμυνας), αποφάσισε ο εξοπλισμός του Οβιδουργείου να πάει για αποθήκευση (!). Το Οβιδουργείο διαθέτει πολύ μεγάλες μηχανές όπως είναι η πρέσα των 3,5 τόνων -μοναδική στα Βαλκάνια- που φτιάχνει το μεταλλικό κορμό του βλήματος των 155 χιλ. Ακολουθεί η πρέσα «κωνικοποίησης», που χάλασε το 2019, κόστους σήμερα 2,5 με 3 εκατ. ευρώ. Αντί να διατεθούν τα χρήματα αυτά για την αντικατάστασή της προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να συνεχιστεί στον Υμηττό η παραγωγή του ατσαλένιου κορμού και στη συνέχεια η γόμωση των βλημάτων στο Λαύριο με ΤΝΤ, όχι μόνο για την κάλυψη των αναγκών του ελληνικού στρατού αλλά και για την κάλυψη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2019!

Σε επιστολή μια σειράς πρώην στελεχών των ΕΑΣ αναφέρεται μια σειρά από σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής και στην ανάπτυξη της εταιρεία. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Όμως παραδόξως ελήφθησαν αποφάσεις αφενός μεν αποθηκεύσεως γραμμών παραγωγής δηλαδή αυτών ακριβώς που παράγουν τα πυρομαχικά για τα οποία υπάρχει μεγάλη ζήτηση και αφετέρου αποφάσεις διχοτόμησης του εργοστασίου παραγωγής μικρών διαμετρημάτων προκειμένου να «χωρέσει» σε χώρο του εργοστασίου της Μάνδρας. Με τις αποφάσεις που δρομολογούνται εξαιρείται η βασική «δύναμις πυρός» στην αυτόνομη παραγωγή πλήρους πυρομαχικού πυροβολικού με την πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία που εξασφαλίζει η παραγωγή των μεταλλικών μερών στο εργοστάσιο του Οβιδουργείου το οποίο προφανώς πρέπει να συμπεριληφθεί στις προς μετεγκατάσταση λειτουργούσες δραστηριότητες» ( https://bit.ly/3UlitIE ).

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ASAP ΤΗΣ ΕΕ

Στις 15 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τη διάθεση 513 εκατ. €πουπροβλέπονταιαπότηνΠράξη Υποστηρίξεως Παραγωγής Πυρομαχικών (ASAP) προς ενίσχυση της παραγωγής ώστε μέχρι το τέλος του 2025 να ανέλθει σε 2 εκατομμύρια βλήματα 155 mm ετησίως. Χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη τον Ιανουάριο του 2024 η ετήσια παραγωγή βλημάτων πυροβολικού της Ευρώπης, ανέρχεται σε 1 εκατομμύριο.Βάσει της ASAP, εκ των προτάσεων που αξιολογήθηκαν, εγκρίθηκαν 31, που αφορούν τους τομείς παραγωγής εκρηκτικών, πυρίτιδος, βλημάτων, πυραύλων και την δοκιμή κι αναθεώρηση πιστοποιήσεως. Τα 513 εκατ. € προέρχονται απότ ους προϋπολογισμούς της ΕΕ και της Νορβηγίας για να πραγματοποιηθούν πρόσθετες επενδύσεις στην παραγωγή αμυντικού υλικού, οπότε οι συνολικές επενδύσεις στην παραγωγή θα ανέλθουν σε 1,4 δισ. €. Στην ενίσχυση της παραγωγής πυρίτιδος και εκρηκτικών θα αφιερωθούν περί τα 3/4 του προγράμματος. Στις προτάσεις που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται και δύο από την ΕΑΣ, η οποία κατέθεσε προτάσεις ως μέλος κοινοπραξίας (51%) με την σλοβακική MSM Export s.r.o (49%). Οι δύο προτάσεις, αφορούν τους τομείς των εκρηκτικών και πυρίτιδος.

Καμία από τις δύο προτάσεις που τα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών φρόντισαν να υποβληθούν με τη νέα κοινοπραξία ΕΑΣ-MSM δεν αφορά δημιουργία γραμμής καλυκοποιείου βλημάτων 155 mm, από τη στιγμή που η υπάρχουσα στο εργοστάσιο Υμηττού έχει αποφασισθεί να αποθηκευτεί! Όλα αυτά τα χρόνια, το κράτος δεν αποφάσισε για την υλοποίηση μιας μικρής επένδυσης της τάξεως των 2 εκατ. € προς αποκατάσταση της πρέσας παραγωγής μεταλλικών κορμών των βλημάτων 155 mm που χρειαζόταν επισκευή ώστε να εξακολουθήσει με αυτό τον τρόπο να είναι η ΕΑΣ παραγωγός όλου του βλήματος.

Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή προκύπτει ότι με τη συμφωνία συνεργασίας που παρουσίασε η ΕΑΣ, που αφορούν μόνο την γόμωση 50.000 βλημάτων 155 mm συν επιπλέον 50.000, και όχι την κατασκευή, η ελληνική κρατική εταιρεία υποβαθμίστηκε σε υποκατασκευαστή πυρομαχικών 155 mm, αφού δεν κατασκευάζει τα μεταλλικά μέρη (κάλυκα) και δεν έχει ενεργήσει ώστε να καλύψει το κενό ικανότητος που είχε μέχρι πρότινος. Η εργασία της γομώσης αντιπροσωπεύει το 30% περίπου του συνολικού κόστους του πυρομαχικού, του οποίου η τιμή πωλήσεως σήμερα κινείται στην τάξη των 2.500 € ενώ το 70% αφορά την παραγωγή των μεταλλικών μερών–κορμού. Πλέον τούτου, “αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συμφωνία με την MSM Export s.r.o. για γόμωση 50.000 βλημάτων, η κοστολόγηση της ΕΑΣ είναι μόλις 80 € ανά βλήμα και στη δεύτερη παρτίδα 50.000 βλημάτων, το τίμημα θα ανέρχεται σε 90 €. Από έργο δηλαδή συνολικής αξίας τάξεως 200 εκατ. €, το μερίδιο της ΕΑΣ δεν ξεπερνά τα 10 εκατ. €μόλις” (https://doureios.com/oi-protaseis-asap-oi-prooptikes-se-eas-kai-o-neos-mpelas-me-tin-elbo-gia-ton-prothipourgo/).

Όπως καταγγέλλουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι «…αν η εταιρεία από το 2022 είχε αποφασίσει να παράγει μεταλλικά μέρη μεγάλων διαμετρημάτων και ειδικά πυρομαχικό 155 mm που έχουν τεράστια διεθνή ζήτηση (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία), θα μπορούσε με ένα κόστος το πολύ 5 εκατ. Ευρώ να ενεργοποιήσει τη γραμμή παραγωγής. Με μια παραγωγή με συνετούς υπολογισμούς,70.000 τεμάχια ανά χρόνοκαιτιμήπώλησης2.000 ευρώ ανά βλήμα (τιμή προ πολέμου Ουκρανίας), η εταιρεία θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα 140 εκατ .ευρώ. Αντ’ αυτού, η εταιρεία με τη συμφωνία με τους Σλοβάκους θα εισπράξει μέχρι το τέλος του 2025 μόλις13,5 εκατ. ευρώ»( https://www.businessdaily.gr/epiheiriseis/118664_gia-proti-fora-me-xeno-etairo-i-paragogi-pyromahikon-stin-ellada).

Θα μπορούσε δηλαδή η κυβέρνηση με δεδομένη την τεράστια αύξηση της ζήτησης για πυρομαχικά να επενδύσει στα ΕΑΣ, να αυξήσει τους εργαζομένους της και να εξασφαλίσει ολοκληρωμένη παραγωγή πυρομαχικών για τη χώρα.

Αυτό που θα έκανε μια στοιχειωδώς πατριωτική κυβέρνηση που θέλει την ανάπτυξη της χώρας θα ήταν να ζητήσει χρηματοδότηση στα πλαίσια της ASAP που θα επέτρεπε την ανέγερση νέου καλυκοποιείου μεγάλων διαμετρημάτων, ενδεχομένως στο Λαύριο. Αυτό δηλαδή που γίνεται λέγεται ωμό παραγωγικό σαμποτάζ από υπηρέτες μιας ξένης εχθρικής δύναμης, της ρώσικης υπερδύναμης και των φίλων της, και τέτοιοι είναι οι «στρατηγικοί επενδυτές» της σλοβάκικης MSMEXPORT!

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΛΟΒΑΚΙΚΗ MSM Export

Η σλοβάκικη MSMExports.r.o, που απασχολεί στη Σλοβακία μόνο 20-24 υπαλλήλους, είναι θυγατρική του τσέχικου Czechoslovak Group (CSG). Σύμφωνα με όσα καταγγέλουν οι εργαζόμενοι (enikos.gr, 29/07/24): «κάποιοι προσπαθούν να πείσουν ότι η Σλοβακική κοινοπραξία υπό τον τίτλο MSΜ που εμφανίστηκε… από το πουθενά, μπορεί να οδηγήσει τα ΕΑΣ από την απραξία, που κάποιοι τα έχουν οδηγήσει, στην κερδοφορία και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά «παρουσιάστηκε ως “Κοινοπραξία Βαβέλ” με την εμφανή ή αδιαφανή εμπλοκή Τσέχων, Σλοβάκων, Ισπανών, Κυπρίων, μεσαζόντων, αντιπροσώπων αλλά και τις φήμες για Σέρβικες και άλλες εταιρίες του πρώην ανατολικού μπλοκ Οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ καταγγέλλουν ότι η Σλοβακική εταιρεία επί της ουσίας χρησιμοποιεί εταιρεία στην Σερβία για να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, η οποία εταιρεία όμως έχει στενή συνεργασία με την Ρωσία… αν δεν είναι ρωσικών συμφερόντων.

Επί της ουσίας, χρησιμοποιείται από τους Σλοβάκους η κρατική πιστοποιημένη ελληνική εταιρεία ως όχημα για να εισπράττεται η σχετική επιδότηση από την Ε.Ε. για την παραγωγή βλημάτων, τα οποία όμως παραμένουν στοιβαγμένα στο Λαύριο και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν, με ορισμένους να κάνουν λόγο για ρωσικό παιχνίδι με ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τελικά η κοινοπραξία MSΜ – ΕΑΣ θα λάβει από την ΕΕ επιδότηση μόλις 17 εκατ. ευρώ, κουτσουρεμένη κατά το ήμισυ, αφού τα στοιχεία φερεγγυότητας των Σλοβάκων δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες και… χαριστικά δίνουν αυτό το ποσό λόγω της κρατικής εγγύτητας των ΕΑΣ.»( https://www.enikos.gr/politics/stoivagmena-chiliades-vlimata-ton-eas-kindynos-na-anatinachtei-to-lavrio-opos-to-mari-tis-kyprou/2200715/ ).

Ιδιοκτήτες της MSM Exports.r.o και της μητρικής της Czechoslovak Group (CSG) είναι οι J. και Μ. Strnad. Η CSG ξεκίνησε σαν εταιρεία εμπορίας σκπράπ και με τη βοήθεια του φιλορώσου προέδρου της Τσεχίας Zeman εξελίχτηκε στο μεγαλύτερο έμπορο όπλων της Τσεχίας.

Σύμφωνα με άρθρο του ForeignPolicy (18/03/2016) οι Strnad παραβίασαν το εμπάργκο όπλων της ΕΕ και πούλησαν όπλα στο Αζερμπαϊτζάν για χρήση κατά της Αρμενίας.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Zeman τον Ιούνιο του 2017 υποστήριξε την εξαγωγή όπλων από την Τσεχία χωρίς ελέγχους. Τον Ιούλιο του 2017 «μια αναφορά στον βουλγαρικό Τύπο έδωσε μια απάντηση, δηλώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν παρείχε διπλωματική κάλυψη για πτήσεις που μεταφέρουν όπλα σε εμπόλεμες ζώνες. Οι τσεχικές και σλοβακικές εταιρείες Real Trade Praha και MSM Group αναφέρθηκαν μαζί με άλλες εταιρείες σε μια περίπλοκη σειρά προγραμμάτων επανεξαγωγής όπλων μέσω του Αζερμπαϊτζάν που κατέληξαν σε ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Πολλά από τα όπλα κατέληξαν τελικά στα χέρια του ISIS. Και οι δύο εταιρείες ανήκουν στον Τσέχο έμπορο όπλων Jaroslav Strnad, τον οποίο τα τσεχικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποκαλέσει «φίλο και χορηγό του Zeman. Τον Ιούνιο, ο τσεχικός Τύπος ανέφερε ότι πρώην αξιωματούχοι του τσεχικού υπουργείου Άμυνας θα κατηγορηθούν για εγκλήματα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με τo Strnad. Αρκετοί από αυτούς τους πρώην αξιωματούχους εργάζονται τώρα στις εταιρείες του Strnad. Επίσης τον Ιούνιο, τσεχικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η εταιρεία του Strnad κρίθηκε ένοχη για απάτη με επιδοτήσεις… Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Μάιο ότι ο Strnad επεκτείνει τις ρωσικές δραστηριότητές του εντοπίζοντας την παραγωγή φορτηγών Avia και Tatra στη Ρωσία για να λανσάρει νέα προϊόντα στις ρωσικές αγορές. Ο τσεχικός Τύπος ανέφερε πρόσφατα ότι ο Strnad και οι Ρώσοι συνεργάτες του εμπλέκονται σε μια εχθρική εξαγορά μιας τσεχικής εταιρείας κατασκευής σιδηροδρομικών αυτοκινήτων… Οι ρωσικές εταιρείες κατασκευής σιδηροδρομικών αυτοκινήτων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παραγωγής χερσαίων συστημάτων του ρωσικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος. Η Uralvagonzavod (Ural Railroad Car Factory) κατασκευάζει κύρια άρματα μάχης T-90 και συμμετέχει στην ανάπτυξη του άρματος μάχης T-14 Armata. Επομένως, οι όποιες τεχνολογικές βελτιώσεις για τους ρωσικούς σιδηροδρόμους μεταφράζονται σε βελτιώσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων». (https://www.realcleardefense.com/articles/2017/07/14/the_czech-russian_arms-trade_connection_111801.html ).

 

ΚΑΤΑΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΡΩΣΟΥΣ ΣΛΟΒΑΚΟΥΣ

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του enikos.gr της 27-8-2024 πρόκειται για «μία αδιαφανή συμφωνία για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού έναντι ευτελούς ποσού, με άγνωστο τελικό προορισμό και τις πληροφορίες στο παρασκήνιο να οργιάζουν ότι με ευρωπαϊκά κονδύλια χρηματοδοτούν ται βλήματα με τελικό προορισμό την Ρωσία, μέσω Σερβίας» (https://www.enikos.gr/politics/fortsaroun-oi-amerikanoi-gia-tin-apoktisi-ton-eas/2214968/). Για αυτό το σκάνδαλο κεντρική ευθύνη έχουν ο πρωθυπουργός και ο διακομματικά αποδεκτός, όχι τυχαία, υπουργός Άμυνας Δένδιας, ο εκλεκτός υπουργός όλου του ρωσόφιλου μπλοκ.

Είναι τόσο μεγάλη η επιθυμία των Σλοβάκων για «ανάπτυξη» των ΕΑΣ που στο Λαύριο βρίσκονται στοιβαγμένα 10000 βλήματα πυροβολικού των 155mm με κίνδυνο να ανατιναχτούν, που ακόμη δεν έχουν βρει αγοραστή για να τα πουλήσουν όπως έχουν υποσχεθεί! Την ίδια στιγμή που η ζήτηση γι αυτό το πυρομαχικό είναι στα ύψη και την ίδια στιγμή που αυτοί τα παρήγγειλαν ως υπεργολάβοι. Το σαμποτάζ που κάνει ο «πατριώτης» Δένδιας πάντα με την έγκριση του επίσης ρωσόδουλου και ακόμα πιο ύπουλου Μητσοτάκη δεν έχει όρια.

Για να επιλεγεί η MSM Export η κυβέρνηση και ιδίως το αρμόδιο υπουργείο Άμυνας κινήθηκε στα κρυφά, και σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι έφερε παραμονές της λήξης της προθεσμίας για υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το ASAP την πρόταση για την MSMExport στο Δ.Σ της ΕΑΣ, χωρίς να κάνει διαγωνισμό και χωρίς να αναζητήσει έναν αξιόπιστο επενδυτή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλη η ΕΑΣ να υποδουλωθεί σε μία κοινοπραξία στην οποία εντελώς αδικαιολόγητα το ελληνικό κράτος έδωσε τη διοίκηση στη σλοβάκικη εταιρεία. Η συμφωνία αυτή είναι καταχρηστική και πρέπει να ακυρωθεί όπως ζητάνε οι εργαζόμενοι και το ελληνικό κράτος να αναζητήσει εκ νέου χρηματοδότηση με νέο σχήμα. Είναι μόνο μέσα από αυτή τη σκοτεινή μεθόδευση από την οποία βγήκε αφεντικό η σλοβάκικη MSM στα ΕΑΣ.

Προφανώς όλη αυτή τη σπουδή την έδειξε η ρωσόφιλη ηγεσία Μητσοτάκη για να μπορέσει να αποτρέψει οποιονδήποτε αξιόπιστο επενδυτή από τη ΕΕ, και κυρίως την αμερικάνικη ΟΝΕΧ, η οποία είχε τοποθετήσει την πρότασή της και σε εκδήλωση των εργαζομένων των ΕΑΣ την 27 Ιουλίου. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει τα εξής: «Η πρόταση της ONEX έχει εξασφαλισμένες παραγγελίες για την επόμενη πενταετία από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, και προβλέπει τη διάσωση 250 θέσεων εργασίας και δημιουργία περισσότερων των 700 - 900 εντός της επόμενης πενταετίας, ενώ αποτελεί εχέγγυο για την εξοικονόμηση αρχικώς 48 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο που αφορούν στο κόστος απορρύπανσης του Εργοστασιακού Συγκροτήματος Λαυρίου (ΣΕΛ).

Επιπρόσθετα, με βάση το πλάνο, το Ελληνικό Κράτος σταματά τη χρηματοδότηση και την εκροή πόρων προς τα ΕΑΣ, τα οποία υπολογίζονται ετησίως περί τα 25 εκατ. ευρώ, μερικώς εντός 4 μηνών και ολικών εντός 12 μηνών» (https://www.liberal.gr/epiheiriseis/paramenei-sto-trapezi-tis-kybernisis-i-protasi-onex-gia-ta-eas).

Εννοείται ότι για την ξενόδουλη ελληνική αστική τάξη τώρα δεν είναι η ώρα να υπηρετήσει την Αμερική γιατί βρίσκεται σε στρατηγική κάθοδο αλλά τη Ρωσία, το πρώτο ιστορικό αφεντικό και διαφθορέα της από τη γέννηση του ελληνικού κράτους.

Για αυτό το τρομερό σκάνδαλο μίλησε κάπως πιο έντονα το ΠΑΣΟΚ του οποίου τώρα η ηγεσία ετοιμάζεται να εκπαραθυρωθεί, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάποιες ερωτήσεις στη Βουλή ίσα-ίσα για να αποφύγει την οργή των εργατών, είναι χαρακτηριστικό όμως πόσο ελάχιστα χτυπάει σαν αφερέγγυα και ανατολική την MSM, ενώ βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη γραμμή, δηλαδή θέλει να πάρουν ανατολικά συμφέροντα την ΕΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ερώτηση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη συμφωνία, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με την υπόθεση παρά τη λανθασμένη επιλογή της ΕΕ και της κυβέρνησης να διαθέσει την αμυντική της βιομηχανία στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής για να ενισχύσει την «πολεμική προσπάθεια του Κιέβου»!!!!!!!!!! Μάλιστα, εμφανίζει ουσιαστικά υπόλογη την ΕΕ για την αδιαφανή συμφωνία υπονοώντας ότι η κυβέρνηση «εκβιάστηκε» και ενέργησε βεβιασμένα για να τροφοδοτήσει την «πολεμική προσπάθεια του Κιέβου». Τι να πει κανείς με αυτούς τους απίστευτους γκέμπελς που εξαπατάνε με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο το λαό και τους εργαζόμενους.

Κι εδώ μπαίνει το ζήτημα της δήθεν «ιδιωτικοποίησης» γενικά, όπως είχαν βαφτίσει «ιδιωτικοποίηση» και την παράδοση του λιμανιού στην Κόσκο, ενώ το κύριο, είναι ότι η MSM είναι φιλορωσική και τα ΕΑΣ θα παράγουν στρατιωτικό υλικό που είναι πολύ πιθανό να καταλήξει στη Ρωσία και όχι για να ενισχύσει την άμυνα της χώρας μας, της ΕΕ ή της Ουκρανίας.

Ιδιαίτερα το ψευτοΚΚΕ που άλλη φορά θα χαλούσε τον κόσμο αν στη θέση της MSM ήταν μια οποιαδήποτε φιλοδυτική εταιρεία, δεν έβγαλε άχνα γιαυτό το ξεπούλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν δόθηκαν τα ναυπηγεία Ελευσίνας στην αμερικανική ΟΝΕΧ, έφτασε μέχρι και να διοργανώσει δήθεν απεργία στους μεταλλεργάτες και πήγε στην πύλη των ναυπηγείων και τραμπούκισε μέλος του σωματείου των εργαζομένων! Τώρα που τα ΕΑΣ ρωσοποιούνται δεν τρέχει τίποτα, αφού τα παίρνει το αφεντικό του.

Για την ΟΑΚΚΕ το θέμα δεν είναι αν τα ΕΑΣ θα είναι κρατικά ή ιδιωτικά. Για μας το κύριο είναι να υπάρχουν τα ΕΑΣ και γενικά να υπάρχει βιομηχανία στη χώρα, εφόσον υπάρχει επενδυτής να μην κλέβει το κράτος μέσα από διάφορες «απευθείας αναθέσεις» και «προμήθειες», να μην είναι αποικιοκρατικοί οι όροι της επένδυσης, όπως είναι στη συγκεκριμένη συμφωνία και όπως σωστά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, και κυρίως να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα, και να μην στήνει κάτεργα τύπου Κόσκο. Σε μία αμυντική βιομηχανία όπως τα ΕΑΣ το πιο μεγάλο σκάνδαλο είναι η ρωσοποίησή τους, δηλαδή η υπονόμευση της ευρωπαϊκής άμυνας και της άμυνας της χώρας. Η ρωσοποίηση και η κινεζοποίηση συμβαδίζουν απόλυτα με αποικιοκρατικούς και δουλοκτητικούς όρους.

 

ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑZOΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΕΑΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ των ΕΑΣ μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΑΣ-MSM, στις 2 του Μάη, έκανε την παρακάτω δήλωση-καταγγελία με τρομακτικά στοιχεία την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια. Είναι χαρακτηριστικό για το πως τα διευθυντικά της στελέχη υπέγραψαν αυτό το έγκλημα:
«ΓΙΑ ΤΑ Ε.Α.Σ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Το Δ.Σ. της εταιρείας δια περιφοράς σε μια ολιγόλεπτη συνεδρίαση χωρίς εισήγηση, αλλά με ένα ανυπόγραφο ξενόγλωσσο κείμενο, ενέκρινε κατά πλειοψηφία συμφωνητικό συνεργασίας με την Τσέχικη εταιρία MSM για την ίδρυση κοινοπραξίας για την χρησιμοποίηση του εργοστασίου στο Λαύριο προς υλοποίηση συμβάσεων της ξένης εταιρίας. Στο ξενόγλωσσο συμφωνητικό αναφέρεται ότι επισυνάπτονται σημαντικά ντοκουμέντα όπως, το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) και το ταμειακό πρόγραμμα (cash flow) της υπό ίδρυσης κοινοπραξίας αλλά αυτά τα συνημμένα δεν γνωστοποιήθηκαν στα μέλη του Δ.Σ. Μας έδωσαν όμως email ότι το Υπ. Οικονομικών συμφωνεί με το ξενόγλωσσο κείμενο το οποίο δεν φέρει υπογραφή από μέλος της πολιτικής ηγεσίας. Αντίστοιχο email από το Υπ. Εθν. Άμυνας δεν υπάρχει.

Έτσι σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και μετά από πολλές αναβολές εγκρίθηκε το ξενόγλωσσο συμφωνητικό με μόνο τη δική μου αρνητική ψήφο.

Η απόφαση αυτή δεσμεύει την εταιρία για πολλά έτη και από ισότιμο συνεργάτη την καθιστά βοηθητική μονάδα ξένης εταιρίας διότι παύει η εγχώρια παραγωγή των πυρομαχικών βλημάτων (μεγάλα διαμετρήματα) και των πυρομαχικών 20 & 30 mm, προς όφελος της ξένης εταιρίας ενώ η παραγωγή της δικής μας γραμμής ΤΝΤ δίνεται για συνεκμετάλλευση. Δυστυχώς με αυτές τις αποφάσεις δεν υπονομεύεται μόνο το μέλλον εταιρίας αλλά ζημιώνεται και η εθνική μας άμυνα. Η κυβέρνηση με την ιδεοληψία της στις ιδιωτικοποιήσεις προωθεί σταδιακά την ιδιωτικοποίηση και της αμυντικής βιομηχανίας που έχει δημόσιο χαρακτήρα, αντί να την ενισχύσει ώστε να συμμετάσχει ισότιμα στην υπό διαμόρφωση κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Κατά την εκτίμηση μου και με βάση την εκδήλωση ενδιαφέροντος των Τσέχικων συμφερόντων εταιρείας MSM Export και για άλλες γραμμές παραγωγής του εργοστασίου του Υμηττού, δεν θα είναι μακριά η στιγμή που το management θα περάσει στην εταιρεία αυτή για το σύνολο των Ε.Α.Σ. και όχι μόνο για το Λαύριο»( https://www.militaire.gr/poios-tha-logoditisei-gia-tin-katastrofi-ton-eas/).

Λίγο αργότερα την Τετάρτη 15 Μάη, ο ‘‘νέος υποψήφιος Καποδίστριας υπηρέτης των σημερινών Τσάρων’’, ο Δένδιας, σε τοποθέτησή του στο DEFEA Conference 2024 κάνει την παρακάτω δήλωση, «τα Ε.Α.Σ. είναι μια ιστορία πόνου. Γίνεται μια προσπάθεια, δεν έχουν την ίδια σημασία για την χώρα, αλλά έχουν μια μεγάλη σημασία»( https://www.militaire.gr/orgi-apo-dilosi-dendia-gia-ta-ellinika-amyntika-systimata/). Οι εργαζόμενοι μέσω του ΔΣ απάντησαν αμέσως: «Κύριε Υπουργέ, αν δεν έχουν μεγάλη σημασία για την χώρα, για ποιόν άραγε έχουν; Για να μοιράζονται δουλειές σε ημετέρους, μικρές και μεγάλες; Για τους Τσέχους και για άλλους δήθεν επενδυτές που θα πάρουν μια έτοιμη επιχείρηση την οποία εσείς με την αδιαφορία σας βυθίζετε στην απαξίωση;

Να σας θυμίσουμε ότι με νόμο που και εσείς ψηφίσατε κ. Υπουργέ (ν. 4972/2022, άρθρο 20) τα Ε.Α.Σ. εποπτεύονται, για θέματα λειτουργίας και αρμοδιοτήτων τους, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό, δηλαδή από εσάς! Δεν είσαστε «πελάτης» ούτε παρατηρητής! … Τα Ε.Α.Σ. έχουν μεγάλη σημασία για την χώρα, την ασφάλεια, την άμυνα, την οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους της και ο πόνος της εγκατάλειψης είναι πράγματι πολύ μεγάλος για όλους εμάς!

Το Δ.Σ.» (στο ίδιο).

Σε άλλη ανακοίνωσή της στις 10/09 οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης των ΕΑΣ παράδωσαν τα ΕΑΣ στη MSM.

«Πίσω από κλειδαμπαρωμένες πόρτες ο Δ. Σύμβουλος των Ε.Α.Σ. Νίκος Κωστόπουλος υποθήκευσε το μέλλον της μοναδικής Ελληνικής εταιρείας παραγωγής πυρομαχικών. Εισηγήθηκε και ενέκρινε την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, δίνοντας σε ξένη εταιρεία εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, γραμμές παραγωγής, τεχνογνωσία, πιστοποιήσεις κατά ΝΑΤΟ χωρίς το παραμικρό αντίτιμο και επιπλέον δίνει και το προσωπικό θυμίζοντας μας τις εποχές που οι εργαζόμενοι μεταφέρονταν από τσιφλίκι σε τσιφλίκι, είτε το ήθελαν είτε όχι…»( https://www.militaire.gr/gia-xepoylima-ton-eas-miloyn-oi-ergazomenoi-apofasi-ekchorisis-ton-grammon-paragogis-se-xenoys/ 11-9-24).

Κατόπιν αυτών προχώρησαν τη στιγμή της συνεδρίασης σε κατάληψη χώρου των γραφείων της εταιρείας.

Στο πλευρό των εργαζομένων είναι αποφασιστικά η ΟΕΧΒΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικών Βιομηχανικών Ελλάδας). Σε ανακοίνωση της καταγγέλλει:

«Μετά τις μεθοδεύσεις της Διοίκησης Κωστόπουλου και την αδιαφορία της Κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η 25ετης εκχώρηση έναντι πινακίου φακής των γραμμών παραγωγής σε μια Κοινοπραξία που «ήρθε νύχτα» χωρίς καμία διαδικασία, η απόσυρση των ΕΑΣ από την κρίσιμη παραγωγή των μεταλλικών μερών των βλημάτων και η ευρύτερη συμφωνία ΕΑΣ – MSM με τους επαχθείς όρους και δεσμεύσεις ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ… Όλοι μαζί για την ανασυγκρότηση της Αμυντικής Βιομηχανίας, όλοι μαζί για να περιφρουρήσουμε την παραγωγή μεταλλικών μερών στη χώρα μας, όλοι μαζί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα» (https://www.liberal.gr/ellada/katalipsi-ergazomenon-sta-ellinika-amyntika-systimata, 14-9-24).

Η ΟΕΧΒΕ αφού περίμενε τις αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, δήλωσε πρόσφατα ότι οι ξεκινάει στο πλευρό των εργαζομένων ανένδοτο όπως τον χαρακτηρίζει αγώνα για την ακύρωση της συμφωνίας με κάθε μέσο, προσφυγή, καταγγελία στο εσωτερικό και στην Ευρώπη.

Η ΟΑΚΚΕ δηλώνει για άλλη μία φορά την αμέριστη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους των ΕΑΣ. Δημοσιεύουμε εδώ την ανακοίνωσή μας της 23/9/2024:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΑΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΑΣ

Η ΟΑΚΚΕ υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ενάντια στο ξεπούλημά τους από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην τσέχικη MSM που είναι ύποπτη για τη σχέση της με το ναζιστικό καθεστώς Πούτιν.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση: Γιατί άφησε να ρημάξει η παραγωγή των ΕΑΣ κυρίως με το κλείσιμο του Οβιδουργείου που περιορίζει τα ΕΑΣ αντί για παραγωγό σε ρόλο υποκατασκευαστή για λογαριασμό των συμφερόντων της MSM. Γιατί δεν της έδωσε παραγγελίες που τις είχε υποσχεθεί. Γιατί αντί να στηρίξει τη βιομηχανία αμυντικού υλικού με κάθε πρόσφορο μέσο, και ιδιαίτερα μετά την Ευρωπαϊκή απόφαση ASAPγια ενίσχυση της παραγωγής βλημάτων με προϋπολογισμό πάνω από 500 εκ. αυτή βάζει τα ΕΑΣ σε κοινοπραξία με την MSM, μια εταιρεία μεσαζόντων χωρίς δική της παραγωγή, για να παράγει βλήματα από κοινού. Γιατί έβαλε τα ΕΑΣ να πουλάνε γόμωση βλημάτων στην MSM με εξευτελιστικές τιμές. Γιατί απαξίωσε και τώρα θέλει να τα ξεπουλήσει, αντί να στηρίξει την παραγωγή τους με νέες επενδύσεις και να της δώσει νέες παραγγελίες.

Στηρίζουμε την δίκαιη κατάληψη των γραφείων των ΕΑΣ από τους εργαζομένους που «απαιτούν ισχυρή και παραγωγική εγχώρια αμυντική βιομηχανία, θέσεις εργασίας πλήρους και σταθερής απασχόλησης, κατάργηση κάθε συμφωνίας που υφαρπάζει από τα ΕΑΣ τις παραγωγικές τους δυνατότητες».

Καλούμε κάθε πατριώτη και δημοκράτη να σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους των ΕΑΣ μέχρι τη νίκη τους.

Αθήνα, 23 Σεπτέμβρη 2024

*Το Συγκρότημα του Αιγίου διαθέτει ένα πολύ σύγχρονο εργοστάσιο για τη συναρμολόγηση και κατασκευή εξαρτημάτων φορητού οπλισμού. Τα μηχανήματα είναι προγραμματιζόμενα. Αυτό έδινε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους που έφευγαν το μεσημέρι να προγραμματίσουν τα μηχανήματα, ώστε να ξεκινήσουν το ζέσταμά τους μισή ώρα πριν το ξεκίνημα της δουλειάς της επόμενης ημέρας, κερδίζοντας έτσι ωφέλιμο χρόνο για παραγωγή. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, οι εργαζόμενοι δεν μπαίνουν στο κτίριο του εργοστασίου μετά από απόφαση της Διοίκησης γιατί είναι επικίνδυνο από ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό του 1995 και που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί!